Меню
  • slide08
  • slide02
  • slide04
  • slide05
  • slide06

Жовтневе засідання студентського наукового гуртка кафедри внутрішньої медицини 1 (завідувачка - професорка Л. І. Конопкіна) було присвячене рідкісним синдромам у пульмонології.

Прикладами рідкісних захворювань легень є муковісцидоз, спадковий дефіцит альфа-1 антитрипсину, лімфангіолейоміоматоз тощо. Про деякі з подібних нозологій і йшла мова на засіданні гуртка кафедри.

Рідкісна хвороба – це захворювання, яке вражає менш ніж одну людину з 2 тисяч. Ці хвороби вимагають особливої уваги з боку лікарів, адже вони складно діагностуються, і для багатьох з них не існує спеціального лікування.

Відкрила зустріч керівник гуртка доцент кафедри внутрішньої медицини 1 Наталія Саніна, яка окреслила саме поняття рідкісного й орфанного захворювання, розповіла про кількість таких нозологій (а їх понад 6 тис.), їхню природу, надала корисні електронні ресурси для пошуку даних про орфанні хвороби, про сайти, де пацієнти можуть знайти психологічну підтримку та лікарів, які опікуються проблемами їхньої рідкісної патології.

Продовжив засідання студент 4-го курсу Сергій Григоренко, який презентував доповідь про ураження легень при муковісцидозі. Це найчастіше фетальне аутосомне захворювання в осіб європеоїдної раси. У представленій доповіді було детально висвітлено клінічні особливості захворювання та можливості його ранньої діагностики і лікування.

Студентка 5-го курсу Влада Сульська розповіла про таку рідкісну патологію, як легеневий альвеолярний протеїноз, яка характеризується накопиченням в альвеолах білків та ліпідів сурфактанту, порушенням газообміну та прогресуванням дихальної недостатності. Презентація була проілюстрована клінічними випадками, даними візуалізаційних та патогістологічних методів дослідження, і викликала неабияку цікавість аудиторії.

З останньою доповіддю виступила студентка 4-го курсу Марія Шидловська, яка познайомила присутніх з таким рідкісним захворюванням легень, як легеневий альеволярний мікролітіаз – хвороба накопичення, що характеризується утворенням протеїново-мінеральних комплексів у просвіті альвеол. Альвеолярний мікролітіаз належить до одних із найважче діагностованих захворювань у пульмонології. Це класичний приклад орфанного захворювання, адже не має спеціального лікування.

Засідання гуртка пройшло наживо та надихнуло учасників на жваве обговорення проблемних питань. Живе спілкування підвищило зацікавленість до здобуття нових знань у колі однодумців.