Меню
  • slide08
  • slide02
  • slide04
  • slide05
  • slide06

Засідання студентського наукового гуртка кафедри внутрішньої медицини 1, яке пройшло в листопаді, традиційно було присвячене Всесвітньому дню хронічного обструктивного захворювання легень (ХОЗЛ), «World COPD day». Він відзначається вже 22 рік поспіль і має на меті підвищити обізнаність, поділитися знаннями та обговорити шляхи зменшення тягаря ХОЗЛ у світі.

Цього року наше засідання було незвичним, адже ми спробували поглянути на соматичне захворювання не лише з точки зору інтерніста, але й очима психіатрів, адже відомо, що соматичні хвороби часто супроводжуються афективними розладами, які обтяжують перебіг один одного. Окрім того, всі ми знаємо, що куріння є одним із головних факторів ризику розвитку ХОЗЛ, і велику роль у відмові від паління відіграють якраз психотерапевтичні методики. Отже, було вирішено провести спільне засідання кафедри внутрішньої медицини 1 та кафедри психіатрії, наркології та медичної психології.

Ми дуже раді були вітати на нашому заході вельмишановних завідувачів кафедр – доктора медичних наук, професора Людмилу Іванівну Конопкіну та доктора медичних наук, професора Вікторію Вікторівну Огоренко, які поділилися з присутніми своїм досвідом щодо проблематики ХОЗЛ та відмови від тютюнопаління.

Відкрила засідання доповідь студенток Влади Сульської та Вікторії Матютенко, які виступили з презентацією щодо ролі, яку відіграє системне запалення при ХОЗЛ у розвитку депресивних розладів. Уже доведено, що при ХОЗЛ розвиваються не лише місцеві, але й системні запальні процеси. Прозапальні цитокіни, що циркулюють у крові, здатні проникати через гематоенцефалічний бар’єр, викликаючи дисфункцію мікроглії мозку.

Продовжили тематику ХОЗЛ і депресії представники гуртка кафедри психіатрії, студентки Катерина Хохлова та Ангеліна Савчук, які представили можливі причини розвитку депресивних розладів у курців та пацієнтів із ХОЗЛ, шляхи діагностики та усунення цієї проблеми.

Неабияку цікавість і жваву дискусію викликали доповіді, присвячені стратегіям відмови від тютюнопаління. Це була презентація студенток Аміни Каплун на тему «Чому розвивається залежність?» та Валерії Сови «Медикаментозні стратегії відмови від паління». Розібрали психологічні та фізичні причини формування залежності, поговорили про шляхи відмови від цієї шкідливої звички, як впливати на пацієнта, аби вмовити його кинути курити, зрештою, обговорили медикаментозні варіанти терапії. Тож наш гурток дає не лише теоретичні знання про ті чи інші хвороби, але й рекомендації, які можна використати й для себе, якщо ви й досі курите!

Захід об’єднав понад 20 учасників, від першокурсників до лікарів-інтернів, які попри непрості погодні умови та пізній час  взяли участь у цікавому науковому заході.