Меню
  • slide08
  • slide02
  • slide04
  • slide05
  • slide06

18-21 жовтня у Варшаві відбулась 19-та Європейська конференція з питань ВІЛ/СНІДу, яка організована Європейським клінічним товариством з ВІЛ/ СНІДу (EACS) та спрямована на об’єднання науковців та лікарів з Європи для обміну сучасними даними про клінічні аспекти ВІЛ-інфекції, а також менеджмент людей, які живуть з ВІЛ (ЛЖВ) у медичному та громадському секторі.

Проводиться раз на два роки. Гасло конференції 2023 «It’s time to revisit/ Настав час переглянути». Найважливіші питання, які обговорювались: доступ всіх країн до високих стандартів менеджменту людей, які живуть із ВІЛ; своєчасна діагностика, лікування та профілактика коморбідності; сприяння доступу до програм преконтактної профілактики ВІЛ-інфекції та, відповідно, розширення зусиль з припинення передачі ВІЛ; ліквідація стигми та дискримінації.

Цього року співробітники кафедри інфекційних хвороб ДДМУ отримали можливість представити на  EACS 2023-конференції постерну доповідь у співавторстві завідувачки кафедри інфекційних хвороб професора Катерини Литвин, професора кафедри інфекційних хвороб Віктора Маврутенкова та асистента Георгія Ревенка: «Levels of tetanus seroprotection in a cohort of Ukranian people living with HIV/AIDS» («Рівні правцевої серопротекції в когорті українців з ВІЛ/СНІД»). У роботі було оцінено рівень серопревалентності протиправцевих антитіл у людей, які живуть з ВІЛ/СНІДом, а також показані соціодемографічні та клініко-лабораторні предиктори достатнього рівня серопротекції проти правця. Автори роботи отримали повну грантову підтримку, завдяки якій стала можливою участь у конференції Катерини Литвин та Георгія Ревенка.

Висловлюємо щиру вдячність організаторам за значну підтримку України та розгляд найактуальніших питань щодо людей, які живуть із ВІЛ під час війни з російським агресором. Для розгляду цих питань були навіть організовані спеціальні сесії, як: «The impact of the war in Ukraine on HIV epidemiology amd care services» («Вплив війни в Україні на епідеміологію ВІЛ та медичні послуги») та «Providing HIV prevention and care to migrant populations – successes and challenges» («Профілактика ВІЛ-інфекції та надання допомоги мігрантам – успіхи та проблеми»). На одній з цих сесій виступив з доповіддю колишній випускник Дніпровського державного медичного університету доктор Павло Хайкін, консультант ВООЗ, спеціаліст з інфекційних хвороб, який працює зараз у Франкфурті та опікується проблемою ЛЖВ-мігрантів з України. Дякуючи Павлу та його колегам у Німеччині, Польщі та багатьох інших країн Європи та світу, постраждалі від війни українці, які живуть з ВІЛ і знайшли тимчасовий притулок в інших країнах, не залишаються без уваги, знаходяться під спостереженням й охоплені якісною медичною допомогою.