Меню
  • slide08
  • slide02
  • slide04
  • slide05
  • slide06

Хронічне обструктивне захворювання легень (ХОЗЛ) є однією з провідних причин смертності населення світу. За прогнозами, у 2030 році воно посяде третє місце в загальній структурі смертності.

Листопад традиційно є місяцем обізнаності щодо хронічних захворювань легень, адже саме в листопаді відзначається Всесвітній день боротьби з ХОЗЛ. В усьому світі проводяться заходи для медичних працівників, пацієнтів, громадських та політичних діячів, покликані привернути увагу до захворювання, представити нові знання й терапевтичні стратегії щодо ХОЗЛ.

Щорічно експерти групи GOLD обирають конкретну тему та координують підготовку й розповсюдження матеріалів та ресурсів до Всесвітнього дня боротьби з ХОЗЛ. Темою 2022 року є «Легені для життя» («Your Lungs for Life»).

Цьогорічна тема спрямована на те, щоб підкреслити важливість підтримки здоров’я легень упродовж усього життя, адже, за висловом одного з експертів, ми народжуємося лише з одним комплектом легень і іншого не буде. Від народження до похилого віку збереження легень здоровими є невіддільною частиною здоров’я та благополуччя.

Долучився до дня боротьби з ХОЗЛ і студентський науковий гурток кафедри внутрішньої медицини 1 (керівник - доцент Наталія Саніна). На онлайн-засіданні були присутні студенти 4-го та 5-го курсів ДДМУ, які жваво обговорювали дискусійні питання. Студентка 4-го курсу медичного факультету Ольга Полякова доповідала про перебіг ХОЗЛ, ускладнений розвитком бронхоектазій; студентки 20 десятку 4-го курсу медичного факультету Аліна Лигун і Дар’я Шелар розповіли про сучасні підходи до терапії стабільного ХОЗЛ в Україні. Особливу цікавість слухачів викликала доповідь студентки 19 десятку 4-го курсу медичного факультету Ольги-Розарії Поясової, присвячена дефіциту альфа1-антитрипсину та антитрипсинзамісній терапії.

Захід був пізнавальним і продуктивним, адже учасники порушили актуальні проблеми, які потребують  вирішення.