Меню
  • slide08
  • slide02
  • slide04
  • slide05
  • slide06

10 січня 2022 року на 83-му році пішов з життя ветеран праці, професор Едуард Анатолійович Деркачов

Е. А. Деркачов – доктор медичних наук, професор, лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки, академік Міжнародної академії наук екології та безпеки життєдіяльності населення та Української екологічної академії наук.

Едуард Анатолійович починав професійну діяльність як лікар-гігієніст, пізніше очолив санітарно-гігієнічне відділення в Луганській міській та Дніпропетровській обласній санітарно-епідеміологічних станціях. З 1970 року науково-педагогічна та діяльність Деркачова пов’язана з Дніпропетровським медичним інститутом, де він працював на посаді асистента, доцента, професора, а з 1985 року по 2007 рік – завідувача кафедри гігієни та екології та професора на кафедрі до 2010 року. У 1975 році захистив кандидатську дисертацію «Гігієнічне вивчення водопостачання Західного Донбасу та рекомендації щодо його розвитку», у 1992 р. – докторську дисертацію «Гігієнічне обґрунтування видів та способів рекультивації пошкоджених земель при розробці корисних копалин». 

Під керівництвом професора Е. А. Деркачова на базі профільних гігієнічних кафедр комунальної та радіаційної гігієни, гігієни праці, гігієни дітей та підлітків, гігієни харчування організована кафедра гігієни та екології. Кафедра гігієни та екології ДДМУ стала однією з провідних в Україні. 

Е. А. Деркачов був досвідченим педагогом. Під його керівництвом захищено дві кандидатські і одна докторська дисертації. Він автор  понад 350 наукових праць. За його участі підготовлений медико-екологічний атлас та екологічна карта Дніпропетровської області, 12 державних стандартів і нормативних документів. Багато років очолював Дніпропетровське обласне наукове товариство гігієністів, був членом природоохоронної колегії Дніпропетровської міської ради. 

Багаторічна плідна робота професора Е. А. Деркачова неодноразово відзначалася органами місцевого самоврядування, а також численними нагородами, почесними грамотами та подяками МОЗ та МОН України, 

Світла пам'ять про відомого педагога і вченого Едуарда Анатолійовича Деркачова назавжди залишиться в серцях колег, друзів  рідних, учнів і випускників університету.