Меню
  • slide08
  • slide02
  • slide04
  • slide05
  • slide06

Коронавірусна хвороба (COVID-19) продовжує завдавати величезної шкоди населенню нашої країни, незважаючи на пошук ефективних стратегій лікування й профілактики. На сьогодні у всіх країнах серед інфікованих переважає штам "Дельта".

Які ж особливості COVID-19, викликаного штамом "Дельта"?

Цей штам має вищу контагіозність (заразність) та поширюється швидше за інші штами COVID-19. Він у 2,3 раза частіше (у порівнянні зі штамом "Альфа") призводить до тяжкого стану пацієнтів, що потребує їх госпіталізації. Від 5 до 10% госпіталізованих хворих потребує невідкладної допомоги у відділенні реанімації та інтенсивної терапії.

Найбільш частими симптомами хвороби, викликаної штамом "Дельта" є головний біль, біль у горлі, нежить, підвищення температури тіла. Такі симптоми, як втрата відчуття запаху й смаку, зустрічаються дещо рідше.

Отже, війна з найзагрозливішою інфекційною хворобою останніх двох років продовжується, і не завжди у цій війні переможцем є хворий. Варто пам'ятати, що єдиним способом захистити свій організм від тяжкого перебігу та наслідків COVID-19 є вакцинація. Бережіть себе і своїх близьких, дотримуйтесь рекомендацій медичних працівників, користуйтеся засобами індивідуального захисту, вакцинуйтеся - тільки так ми зможемо протистояти інфекції.

 

Людмила Конопкіна, професор,
завідувач кафедри внутрішньої медицини 1