Меню
  • slide08
  • slide02
  • slide04
  • slide05
  • slide06

12  ̶ 16 лютого 2018 у м. Варшаві (Польща), на базі Біологічного факультету Варшавського університету та Польського товариства з вивчення лабораторних тварин POLASA викладачі кафедри біохімії та медичної хімії Шаульська Ольга Едуардівна, Ткаченко Вікторія Андріївна та студент І мед. факультету Сірко Богдан пройшли підготовку по роботі з лабораторними тваринами за протоколом POLASA.

Навчання здійснювалося за грантом від кафедри біології Лундського університету (Швеція), Інституту фізіології та харчування тварин ім. Кілановського (Jablonna, Польща) під патронатом Національного етичного комітету з експериментів на тваринах Біологічного факультету Варшавського університету.

Освітню програму було розпочато з етичних принципів стосунків людей з тваринами, обговорення правил щодо придбання та розведення тварин, та догляду за ними, використання тварин у наукових або освітніх цілях, включаючи генетично модифіковані організми. Спеціалісти з POLASA доповідали про те, як відбувається контроль заводчиків, постачальників і користувачів, та які штрафи за порушення правил, як потрібно готувати інформацію про експерименти на тваринах, процедури планування, включаючи статистичну інформацію, правила безпеки роботи з тваринами. Цікавими були лекції присвячені розведенню лабораторних тварин з урахуванням біології виду, стандартам підтримки цих тварин (середовище, клітки, корми) та щоденному догляду.

Було також розглянуто такі теми як: мікробіологія, здоров'я та гігієна лабораторних тварин, поведінка тварин, фізіологія, анатомія, біль і страждання у лабораторних тварин; анестезія та методи знеболення, засоби евтанізії, визначення смерті тварин.

Тижневий навчальний курс включає лекції, що проводились кожного дня з 8:30 до 17:00.

Отже, цей навчальний курс є дуже цікавим та важливим, по закінченню курсів слухачі отримують сертифікат міжнародного зразка, який дозволяє проводити дослідження з використанням лабораторних тварин в будь-яких установах.