Меню
  • slide08
  • slide02
  • slide04
  • slide05
  • slide06

Продовжується робочий візит Америкою українських лікарів та вчених з метою розбудови напрямку молекулярної патології в Україні та професійної кооперації за підтримки Міністерства охорони здоров'я України та благодійних організацій Peace Development Foundation та Help Ukraine Group.

У складі української делегації - доцент кафедри патологічної анатомії, судової медицини і патологічної фізіології ДДМУ Ніна Бондаренко, а також Дмитро Шапочка (клінічна лікарня «Феофанія»), Софія Лівшун (лабораторія «CSD»), Ігор Токарчук («Peace and Development Foundation»).

Наступний етап стажування відбувся у Стенфордському університеті (Пало Альто, Каліфорнія). Українські лікарі та науковці відвідали підрозділ молекулярної патології, що входить до складу Кафедри патології. Очільник кафедри Dr. Carlos Jose Suarez розповів про особливості субспеціалізації анатомічними патологами у напрямку молекулярно-генетичної патології та вступу у спеціальність «Молекулярна патологія» в США. Dr. Suarez, що має всебічну освіту, вразив українську делегацію своїм системним поглядом на розвиток захворювань. Окрім організаційної роботи кафедри, Dr. Suarez «закриває» у підрозділі найскладніші клінічні випадки, що потребують клініко-патолого-молекулярної кореляції, а сам пошук клінічно релевантних генетичних варіантів у кожному окремому випадку порівнює із маленьким науковим дослідженням. Безумовно, він робить це не сам, а разом із командою фахівців: генетиків, генетичних консультантів, клінічних лабораторних науковців-технологів (CLS, clinical lab scientist), які зазвичай моніторять технологічну сторону тих чи інших методів, біоінформатиків, лаборантів тощо. Також важливою є думка Dr. Suarez про необхідність долати прірву між фахівцями у галузях молекулярної патології та патологічної анатомії, яка певною мірою також існує і в США, щоб працювати у тісній співпраці задля благополуччя пацієнта.

Українська делегація ознайомилась з особливостями роботи лабораторії молекулярної патології у Стенфордській університетській лікарні безпосередньо на робочому місці, дізналися про механізми взаємодії з іншими підрозділами клініки, зокрема, із залученням новітніх цифрових і телемедичних технологій: електронних медичних карток пацієнта, де висвітлені всі клінічні дані, анамнез захворювання, призначення, тестування кожного конкретного пацієнта, з долученням до таких записів відцифрованих віртуальних гістологічних препаратів від підрозділу патологічної анатомії, що на подальших етапах вдало використовують молекулярні патологи. Ось воно, поєднання передових технологій та інновацій у дії!

Візит української делегації обмежувався не тільки клінічною та науковою роботою. Під час випробувань для нашої нації важливо доносити голос українців за океан і нагадувати всьому вільному світові про необхідність підтримки України. Тож надзвичайно цінною, проникливою та щемкою для нашої делегації була зустріч з професором Стенфордського університету Michael McFaul (у минулому – послом США в росії, а наразі – палким проукраїнським громадським активістом в США) та Олександрою Матвійчук, українською правозахисницею, лавреаткою премії В. Стуса та Нобелівської премії миру 2022 року, яка завітала до Стенфордського університету саме в рамках серії зустрічей у різних куточках США з неофіційною назвою “unblock tour”.

Олександра Матвійчук виступила з лекцією «Rethinking Global Security: Addressing Threads to Peace in the 21st Century» у Центрі демократії, розвитку та верховенства права (Freeman Spogli Institute). «Глобальна безпека – це безпека кожної окремої людини. Світ не може бути у безпеці поки кожна окрема людина, що має ім’я, сім’ю, власну історію, постає незахищеною перед абсолютним злом. Зло має бути покаране. Притягнення до відповідальності за воєнні злочини має відбуватися вже зараз. Заручники, у тому числі на окупованих територіях, мають бути звільнені, а свобода – перемогти. У двобої «демократія – авторитаризм» вільний світ не може програти» - зазначила вона. Пані Олександра у своїй презентації окремим слайдом показала відомі на весь світ кадри з жовтої кухні в багатоповерховому будинку на Набережній Перемоги, 118 у м. Дніпрі, що постраждав від ракетної атаки росіян. Ця кухня стала символом зруйнованого мирного життя українців, щоденним нагадуванням про те, що Україна потребує уваги й допомоги всього світу.

Візит делегації українських лікарів та вчених до США продовжується.