Меню
  • slide08
  • slide02
  • slide04
  • slide05
  • slide06

5-10 квітня 2024 року у місті Сан Дієго (Каліфорнія) відбулася щорічна конференція Американської асоціації дослідження раку American Association for Cancer Research (AACR), масштаби якої вражають.

Тисячі науковців, лікарів, провідних фахівців індустрії та фармацевтики з усього світу зустрілися, щоб поділитися останніми здобутками на шляху боротьби з раком: від популяційної онкології та профілактики до фундаментальних засад біології пухлини, трансляційних та клінічних досліджень.

У складі української делегації в цьому масштабному заході за підтримки Міністерства охорони здоров'я України разом із командою однодумців взяла участь доцент кафедри патологічної анатомії, кандидат медичних наук Ніна Бондаренко.

Конференція зібрала кращих експертів – лідерів в галузі дослідження раку, які ділилися своїм досвідом на спеціальних сесіях. Серед них – Ліліан Л. Сіу, доктор медичних наук, FAACR, яка є завідувачем кафедри прецизійної геноміки раку BMO в Онкологічному центрі принцеси Маргарет у Торонто, Канада, яка обрана президентом AACR на 2024–2025 роки. Американський імунолог, Др. Джеймс Елісон, Нобелівський лауреат у галузі фізіології та медицини (2018) за фундаментальні відкриття, що започаткували імунотерапію раку (анти-CTLA-4) у товаристві його дружини-науковиці, співавтора наукових публікацій Др. Пармані Шарма. Американський лікар та вчений Др. Стівен Розенберг - піонер галузі адаптивної клітинної терапії раку (CAR T cell therapy), що стала рятівним колом для певної групи пацієнтів із метастатичною формою раку, забезпечивши стійку ремісію захворювання. Американський лікар та вчений Др. Вафік Ель-Дейрі, відомий відкриттям першого універсального інгібітора клітинного циклу p21. Американська дослідниця Др. Джоанна Джойсі, що вивчає особливості мікрооточення пухлини, а також опікується питаннями гендерної рівності в академічному середовищі. Важливою стала й зустріч із директором Національного інституту рака США Др. В. Кімрин Ратмелл та іншими відомими вченими.

Українська делегація поспілкувалася щодо перспектив подальшої співпраці зі Старшим директором міжнародних відносин ACCR Фредеріком Бімаром.

Конференція AACR 24 надала українським учасникам багато корисної інформації, надихаючих прикладів професіоналізму, нового досвіду щодо розвитку передової науки та міжнародного співробітництва.