Меню
  • slide08
  • slide02
  • slide04
  • slide05
  • slide06

20 березня 2024 року чеська делегація на чолі з Надзвичайним і Повноважним послом ЧР в Україні Радеком Пехом у рамках візиту до Дніпропетровської області відвідала Дніпровський державний медичний університет.

У залі музею історії ДДМУ відбулася зустріч керівництва ДДМУ з представниками Міністерства охорони здоров’я Чехії та тамтешніх компаній, що працюють в галузі медицини. Сьогодні чеські партнери активно допомагають медичним установам Дніпропетровської області. Їх черговий візит покликаний підсилити підтримку й сприяти залученню коштів донорів для галузі охорони здоров’я.

Ректор ДДМУ, академік НАМН України, професор Тетяна Перцева привітала чеських гостей, представила керівництво та представників професорсько-викладацького складу ДДМУ, розповіла про напрями роботи університету, провела екскурсію музеєм.

Начальник відділу міжнародних зв’язків Олександр Бондаренко ДДМУ торкнувся питань міжнародної співпраці, участі ДДМУ у грантових проєктах тощо.

Представник чеської делегації, генеральний директор з питань законодавства та права Міністерства охорони здоров’я ЧР Радек Поліцар зазначив, що Чеська республіка вирішила взяти патронат над Дніпропетровською областю, зокрема, над медичними закладами. Він сказав: «Чехія - розвинена країна у галузі охорони здоров’я, тож ми можемо допомагати у цій сфері Дніпропетровській області. Зокрема тим громадам, які найбільше потерпають від російської агресії».

Потім виступив Марк Свобода – очільник Чеського інституту технологій охорони здоров’я / Health Technology Institute, який зазначив, що основними напрямками допомоги від чеських компаній є зміцнення спроможностей у сфері охорони здоров'я в областях України, зокрема первинна та стаціонарна медична допомога. «Сьогодні багато закладів працюють під нашою «парасолькою». Нашими завданнями є: посилення первинної ланки галузі охорони здоров’я, підготовка медичних кадрів та запровадження сучасних технологій. Будемо співпрацювати для підтримки медичної галузі України. Впродовж наступного періоду наша особлива увага – первинній ланці української медицини. «Також ми готові до співпраці з університетом у такому важливому напрямі, як реабілітація», – сказав пан Свобода.

Представник чеського виробника медобладнання VR medical провів презентацію віртуальної реальності для використання у фізичній терапії, продемонструвавши усі переваги роботи з новітнім устаткуванням. Компанія пропонує сертифікований інструмент для фізіотерапії та ерготерапії, розроблений у співпраці з терапевтами, лікарями та пацієнтами. Співробітники нашого університету мали нагоду випробувати багатофункціональну VR-гарнітуру, яка забезпечує відмінні результати в реабілітації, стимуляції, когнітивному навчанні, купіруванні болю і мотивації пацієнтів.

Представники чеського уряду та бізнесу вже неодноразово відвідували Дніпропетровщину. Під час візитів вони спілкуються з населенням, представниками органів місцевого самоврядування. Добре розуміють і знаються на потребах нашого регіону, тож налаштовані розвивати подальшу двосторонню співпрацю. Відновлення сектору охорони здоров’я в Україні — рішення, які пропонує Чехія, чиї компанії накопичили великий досвід у постачанні комплексних та індивідуальних рішень у найскладніших умовах надання медичної допомоги.