Меню
  • slide08
  • slide02
  • slide04
  • slide05
  • slide06

8 листопада 2023 року відзначаємо 105 років із дня народження відомого хірурга та вченого, доктора медичних наук, професора, заслуженого діяча науки й техніки України, завідувача кафедри госпітальної хірургії Дніпропетровського медичного інституту Дмитра Павловича Чухрієнка. Син українського селянина з Вінницької області, який зміг досягти вершин науки та хірургічного мистецтва.

Д. П. Чухрієнко пройшов насичений, тернистий шлях воїна-лікаря, керівника у сфері медичної освіти й охорони здоров’я. Яку б посаду він не посідав – викладача, ректора інституту, заступника міністра охорони здоров’я – йому завжди були притаманні риси новаторства, відповідальності, чуйності до людей і відданості своїй справі.

Він розробив та впровадив у клінічну практику нові методи діагностики та лікування ряду захворювань органів грудної та черевної порожнин.

Вперше у Дніпропетровській області Д. П. Чухрієнко зі співробітниками почав проводити операції на серці при вроджених та набутих вадах серця, панцирному серці, незарощеній боталовій протоці, коарктації аорти, коронарній недостатності. На кафедрі з моменту її організації почали успішно проводити радикальні операції на легенях при новоутвореннях, гнійних захворюваннях, туберкульозному ураженні, вроджених та паразитарних кістах легень. Проводилися також операції на стравоході, середостінні, діафрагмі, органах черевної порожнини, опорно-руховому апараті.

З 1958 року в клініці почали широко використовувати при оперативному лікуванні ряду захворювань синтетичні полімери. Розроблені та впроваджені у практику оригінальні операції при випадінні прямої кишки та матки, нефроптозі, асиметрії обличчя, варикоцеле, злуковій хворобі черевної порожнини, грижах. На базі клініки був організований міський центр екстраренального гемодіалізу, у якому досить успішно лікувалися хворі з гострою та хронічною нирковою недостатністю.

Особливо важливим є внесок Д. П. Чухрієнка у розвиток невідкладної хірургії органів черевної порожнини, що відображено в його численних монографіях. Видані ним атласи хірургічних операцій на молочній залозі, органах сечостатевої системи, урогінекологічних операцій були й будуть сприяти вихованню не одного покоління хірургів.

Д. П. Чухрієнко виконав понад 10 000 операцій на органах грудної та черевної порожнин, заочеревинному просторі, органах сечостатевої системи, молочних залозах, результати яких – на рівні кращих сучасних клінік світу.

Заслуги Дмитра Павловича великі ще й тому, що він створив свою школу, виховав цілу плеяду вчених, які відомі не лише в нашій країні, а й за кордоном. Д. П. Чухрієнко протягом своєї наукової та педагогічної діяльності підготував 18 докторів медичних наук, 92 кандидати медичних наук. Серед них академік Національної академії медичних наук України проф. В. О. Бондаренко, члени-кореспонденти Національної академії медичних наук України Ю. О. Філіппов, О. В. Люлько, професори М. М. Бондаренко, Б. О. Мільков, І. С. Білий, Л. Н. Коваленко, М. М. Гриньов, Я. С. Березницький та інші. Символічно, що представником школи Д. П. Чухрієнка є завідувач його кафедри професор О. Б. Кутовий, який відродив авторитет та славу кафедри, завоював визнання провідних хірургів нашої країни.

Дмитро Павлович пішов з життя у віці 81 рік. Учні та колектив медичного університету пам’ятають цю чуйну людину, чудового фахівця-хірурга та науковця. У 2003 році до 85-річчя від дня народження вченого на фасаді головного корпусу медичного університету встановлене бронзове погруддя.

Блискучий новатор у хірургії, невтомний трудівник, безмежно відданий своїй справі, прекрасний вчитель та людина – таким він залишається в нашій пам`яті й таким увійшов в історію вітчизняної хірургії. Проходять роки, десятиріччя і його учні з гордістю розповідають молодому поколінню: «А я колись працював з Дмитром Павловичем!». Минають роки, десятиріччя, а його учні передають ці слова молодому поколінню як є свідчення великої вдячності та любові до вчителя.