Меню
  • slide08
  • slide02
  • slide04
  • slide05
  • slide06

Тема секції: «Вплив війни як глобального стресу на перебіг соматичних захворювань».

Війна – це екстремальна ситуація, що виходить за межі звичайного, «нормального» людського досвіду. Для окремих груп українців вона є навіть гіперекстремальною, адже внутрішні навантаження часто перевищують людські можливості, руйнують звичну поведінку та дії, можуть спричиняти небезпечні наслідки. Причинами психосоматичних захворювань і розладів зазвичай є хронічний стрес або хронічна втома з емоційним перенапруженням. Як наслідок виникають небезпечні захворювання або загострюється перебіг уже наявних хвороб.

Сьогодні людство має список із семи хвороб, в яких емоції пацієнта відіграють значний рол. Він складений у 1950 році Францом Габріелем Александром, якого вважають одним із засновників психосоматичної медицини. Франц був лікарем і психоаналітиком і мав справу як із суто соматичними аспектами, так і з людською психікою. В період роботи в Університеті Іллінойсу професор психіатрії Франц Александер запропонував свій список соматичних захворювань та назвав його «свята сімка», до якого увійшли такі відомі патологічні стани, як виразка шлунка, гіпертонія, бронхіальна астма, ревматоїдний артрит, запальні захворювання кишківника, гіпертиреоз, атопічний дерматит.

Чергове засідання гуртка внутрішньої медицини 1 як завжди викликало неабиякий інтерес, у ньому взяли участь не тільки студенти 4 і 5 курсів, а й лікарі-інтерни. Це свідчить про зростання зацікавленості проблемою соматичних захворювань на тлі військових дій, які нині відбуваються в Україні, та їх наслідків.

На засіданні кафедри було представлено 4 доповіді, присвячені різним аспектам впливу війни. Студентка 5 курсу Варвара Шовкопляс доповідь про доступність медичної допомоги цивільним під час війни в Україні, де були висвітлені проблеми та виклики, з якими стикнулася наша галузь останнього року. Доповідь студентки 4 курсу Влади Сульської була присвячена стрес-індукованій артеріальній гіпертензії та зокрема такому її різновиду, як артеріальна гіпертензія воєнного часу. Студент 5 курсу Володимир Лазаренко виступив із повідомленням про роль стресу у розвитку аутоімунної патології. Особливу зацікавленість слухачів викликав матеріал студентки 5 курсу Анни Вороніної, яка представила результати власного дослідження про стрес та тривожність під час війни та їх вплив на всі сфери нашого життя.

В обговоренні взяли участь викладачі кафедри: в.о. завідувача кафедри, професор Людмила Конопкіна та доцент, канд. мед. наук Олена Мироненко.

Безумовно, концентрація уваги на вплив психіки на розвиток соматичних захворювань сьогодні має особливе значення, оскільки може визначати правильні методи лікування проблеми пацієнта. Тому профілактика психосоматичних розладів є дуже важливою.

На жаль, ми не можемо миттєво усунути з нашого життя такий екстраординарний стрес як війна, проте пропонуємо декілька практичних порад для стабілізації психічного стану:

  • зберігайте баланс між роботою та особистим життям, піклуйтесь про добрі міжособистісні взаємини;
  • відпочивайте протягом дня, робіть перерви на роботі;
  • нормалізуйте сон, спати рекомендовано не менше 8 годин. За годину до сну не використовуйте ґаджети, засинайте в тиші;
  • вживайте здорову їжу, багату на вітаміни групи B та мінерали (особливо магній, залізо, цинк, кальцій);
  • будьте активними, рух – це здоров'я! Відомо, що люди, які регулярно займаються спортом, мають кращий настрій і самопочуття.

І наостанок ще одна дієва порада – обов’язково відвідуйте гуртки кафедри внутрішньої медицини 1 ДДМУ, адже це не тільки цікаво, а й корисно!