Меню
  • slide08
  • slide02
  • slide04
  • slide05
  • slide06

На кафедрі внутрішньої медицини 1 відбулося чергове засідання наукового гуртка. Цього разу воно було присвячене клініко-діагностичному значенню спірометрії та методу дослідження дифузійної здатності легень (TLCO).

Не можна переоцінити значення цих методів у практичній повсякденній діяльності лікаря-терапевта, тим більше пульмонолога. Адже вони дозволяють не лише верифікувати клінічний діагноз, а й провести, за необхідності, диференціальну діагностику, прогнозувати особливості перебігу патологічного процесу, підібрати хворому оптимальну терапію і прослідкувати в динаміці за ефективністю лікування.

Отже, березневе засідання викликало великий інтерес. До нього долучилися не лише студенти 4 – 5-х курсів ДДМУ, але й лікарі-інтерни. Окрім того, в обговоренні тематики взяли участь викладачі кафедри – в.о. завідувача кафедри професорка Людмила Конопкіна, доцентки Олена Мироненко і Лариса Ботвіннікова, асистентка кафедри Богдана Басіна.

На засіданні представлено 5 доповідей, в яких розглядалися загальні основи легеневої вентиляції (студентки 4-го курсу Жала Нугаєва і Катерина Сікарьова), техніка проведення спірометричного дослідження (студентки 4-го курсу Дарина Сапай і Ольга П’ятигорська), інтерпретація отриманих результатів (студентка 4-го курсу Олександра Баклицька), метод дослідження дифузійної здатності легень (студент 4-го курсу Денис Крамарчук). Особливу цікавість викликала доповідь студентки 4-го курсу Бондаренко Анни, яка була присвячена синдрому трахеобронхіальної дискінезії – нечастому, але значущому стану, який може ускладнювати перебіг до 1/3 хронічних захворювань легень, і саме спірометричне дослідження допомагає в постановці діагнозу.

Слід зазначити, що на засіданні порушувалися актуальні питання, а обговорення були змістовними і цікавими. Дякуємо всім його учасникам і запрошуємо на наступні зустрічі.