Меню
  • slide08
  • slide02
  • slide04
  • slide05
  • slide06

28 грудня відбулося засідання вченої ради ДДМУ. Місцем проведення став музей історії університету імені І. І. Крижановської.

Засідання проходило під головуванням академіка НАМН України, професора Т. О. Перцевої. На початку голова засідання презентувала університетський календар на 2023 рік, подякувавши всім причетним до його створення, і новорічний випуск газети «Пульс».

Щодо першого питання порядку денного «Стан виховної, національно-патріотичної та гуманітарної роботи в університеті. Завдання та перспективи» доповідала помічник І проректора з гуманітарно-виховної роботи в університеті доцент О. В. Добридень.

Традиційними напрямами виховної роботи в ДДМУ є:

  • національно-патріотичне виховання;
  • організація культурного дозвілля;
  • сприяння волонтерським ініціативам;
  • утвердження здорового способу життя через підтримку спортивних проєктів;
  • створення умов для ефективної діяльності організацій студентського самоврядування.

За минулий рік проведені такі культурно-просвітницькі заходи: міжвузівська студентська науково-практична конференція «Per aspera ad astra»; міжвузівська студентська конференція «Медицина. Екологія. Здоровий спосіб життя»; флешмоб з нагоди Міжнародного дня рідної мови; фотоконкурс «Україна квітне вишиванками»; дискусійна платформа «Торгівля людьми: як не стати об’єктом експлуатації».

О. В. Добридень зазначила, що на сьогодні пріоритетним є благодійницький, волонтерський рух студентів і викладачів, який в університеті дуже потужний. Рада студентів реалізувала безліч ініціатив, серед яких допомога переселенцям, збір коштів для притулку тварин, акція донорів «Здай кров - врятуй життя», збір коштів для придбання подарунків і привітання дітей з новорічними святами. Постійними є ініціативи на підтримку ЗСУ: збір теплих речей, виготовлення окопних свічок, придбання на зібрані кошти зарядних станцій Ecoflow River 2 Max для 93-ї окремої механізованої бригади «Холодний яр». Студент 6 курсу Віталій Каленюк ініціював створення власного благодійного фонду, завдяки якому передано ЗСУ: 1 автомобіль швидкої допомоги, 1 евакуаційний автобус, 2 джипи, апарати ШВЛ, УЗД тощо.

Долучаються до волонтерської діяльності й кафедри університету: травматології та ортопедії; внутрішньої медицини 2 фтизіатрії і клінічної імунології; хірургії № 1 та урології; внутрішньої медицини 1; педіатрії 1 та медичної генетики; фізіології; дитячої хірургії, ортопедії та травматології; мовної підготовки та гуманітарних наук; соціальної медицини, громадського здоров’я та управління охорони здоров’я. За ініціативою професорсько-викладацького складу постійно закуповуються медикаменти, хірургічні матеріали, медичне обладнання й інструментарій, комплектуються аптечки першої медичної допомоги для військових частин та підрозділів; організована їхня доставка на передову. Стоматологічний факультет допоміг придбати 35 бронежилетів, 20 розвантажувальних жилетів, набої для снайперських гвинтівок. Також придбано 10 пікапів, 6 вантажівок для ЗСУ. Постійно надається гуманітарна допомога переселенцям: лікарські засоби, продукти харчування, одяг, взуття, іграшки, засоби гігієни..

Завданнями та перспективами виховної роботи в університеті на майбутнє є:

  • заохочення студентської молоді до соціальних, інтелектуальних та творчих ініціатив;
  • підтримка та сприяння волонтерським проєктам;
  • створення умов для популяризації кращих здобутків національної культурної і духовної спадщини, підтримки професійної й самодіяльної творчості;
  • сприяння спортивній і фізичній підготовці, спрямованій на утвердження здорового способу життя;
  • вивчення потреб молоді, зокрема шляхом проведення соціологічних досліджень.

З другого питання порядку денного «Про виконання плану роботи та рішень вченої ради ДДМУ у 2021/2022 н.р.» доповідь підготувала вчений секретар доцент С. Ю. Єгорова.

Протягом 2021/2022 навчального року проведено 14 засідань вченої ради, на яких розглядалися основні питання діяльності університету за всіма напрямами, поточні питання, а також присвоєння вчених звань професора і доцента, обрання за конкурсом на вакантні посади.

За звітний період присвоєно 3 вчених звання професора та 17 вчених звань доцента, затверджених рішенням атестаційної колегії МОН України.

Обрано за конкурсом на вакантні посади такі науково-педагогічні кадри: завідувач кафедри – 13 осіб, професор кафедри – 1, доцент кафедри – 19 осіб.

Крім основних питань порядку денного, розглянуті додаткові питання, ухвалено рішення:

  • про видачу дипломів доктора філософії – 30 здобувачів наукового ступеня;
  • затвердження тем дисертаційних робіт на здобуття наукового ступеня доктора медичних наук (5) та доктора філософії (36);
  • утворення спеціалізованих вчених рад для разового захисту дисертації (17);
  • розгляд та рекомендація до видання монографій, підручників, навчальних посібників (50);
  • затвердження освітньо-професійних програм, робочих навчальних планів ДДМУ на 2022/2023 навчальний рік;
  • вручення нагороди вченої ради «За відданість медицині» 9-ти співробітникам університету тощо.

Таким чином, план роботи вченої ради 2021/2022 н.р. за основними питаннями виконано.

Вчена рада одноголосно затвердила доповіді з обох питань порядку денного.

Також розглядалися інші поточні питання життєдіяльності навчального закладу.

На завершення засідання голова вченої ради академік НАМН України Т. О.  Перцева привітала всіх з прийдешнім Новим роком, побажала миру й добробуту. До уваги членів вченої ради був представлений новорічний відеофільм.