Меню
  • slide08
  • slide02
  • slide04
  • slide05
  • slide06

МОЗ 27 лютого 2022 року видало наказ “Про залучення лікарів-інтернів та деяких інших осіб до виконання заходів, пов’язаних із наданням медичної допомоги особам, які постраждали під час надзвичайної ситуації, яка виникла в період воєнного стану в Україні”.

 

МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИ

НАКАЗ

27.02.2022 N 385

м. Київ

Про залучення лікарів-інтернів та деяких інших осіб до виконання заходів, пов’язаних із наданням медичної допомоги особам, які постраждали під час надзвичайної ситуації, яка виникла в період воєнного стану в Україні

 

Відповідно до пункту 8 Положення про Міністерство охорони здоров’я України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 березня 2015 року № 267 (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 24 січня 2020 року № 90), з метою ліквідації наслідків надзвичайної ситуації, яка виникла в період воєнного стану в Україні та забезпечення надання медичної допомоги особам, які постраждали внаслідок воєнних дій в Україні.

 

НАКАЗУЮ: 

1. На період запровадження воєнного стану в Україні, з метою покриття медичними послугами осіб, які постраждали внаслідок воєнних дій в Україні, до надання медичної допомоги та виконання інших заходів, пов’язаних з наданням медичної допомоги або інших заходів, які є необхідними для її надання (далі – медична допомога) залучаються лікарі-інтерни, молодші спеціалісти з медичною освітою, а також лікарі-спеціалісти без вимог щодо атестації на присвоєння чи підтвердження кваліфікаційної категорії. 

2. До надання медичної допомоги лікарі-інтерни, молодші спеціалісти з медичною освітою, лікарі-спеціалісти залучаються за потреби, яка виникла у відповідних адміністративно-територіальних одиницях у зв’язку з воєнними діями в Україні, яку формують структурні підрозділи з питань охорони здоров’я обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій. 

3. У випадку залучення лікарів-інтернів до надання медичної допомоги, першочергово рекомендується залучати лікарів-інтернів, які на момент залучення проходять практичну частину підготовки в інтернатурі. 

4. Структурним підрозділам з питань охорони здоров’я обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій, закладам охорони здоров’я, які є базами стажування лікарів-інтернів та закладам  вищої освіти, що здійснюють підготовку лікарів-інтернів:
забезпечити відрядження лікарів-інтернів, молодших спеціалістів з медичною освітою, а також лікарів-спеціалістів до закладів охорони здоров’я, які потребують додаткової допомоги зазначеного контингенту осіб, необхідність якої виникла  у зв’язку із воєнними діями в Україні;
забезпечити розміщення та допуск до роботи в закладах охорони здоров’я лікарів-інтернів, молодших спеціалістів з медичною освітою, а також лікарів-спеціалістів, які відрядженні для надання медичної допомоги;

у разі необхідності забезпечити узгодження графіків проходження інтернатури лікарями-інтернами та оптимізацію навчального процесу з урахуванням воєнної ситуації в країні;

щотижня (кожного четверга) інформувати Міністерство охорони здоров’я України про кількість лікарів-інтернів, молодших спеціалістів з медичною освітою, а також лікарів-спеціалістів, залучених до надання медичної допомоги відповідно до цього наказу. 

5. Заклади охорони здоров’я, у яких до надання медичної допомоги залучено контингент осіб, визначених пунктом 1 цього наказу,  ознайомлюють з необхідними нормативно-правовими актами, затвердженими Міністерством охорони здоров’я України та проводять інструктаж щодо використання засобів індивідуального захисту під час надання медичної допомоги. 

6. На осіб, визначених у пункті 1 цього наказу поширюються гарантії, передбачені статтею 39 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» та забезпечується оплата відповідно до умов оплати праці, встановлених за професією (посадою), на яку їх зараховано, і розмір такої оплати у разі виконання норми праці не може бути нижчим від розміру мінімальної заробітної плати, встановленого на дату її нарахування. 

7. На період запровадження воєнного стану в Україні до надання допомоги постраждалим, які надходять до закладів охорони здоров’я, можуть залучатися здобувачі вищої освіти 4-6 років навчання за спеціальностями галузі знань 22 «Охорона здоров’я» на добровільних засадах, відповідно до Закону України «Про волонтерську діяльність». Закладам вищої освіти, що здійснюють підготовку здобувачів освіти спеціальностями галузі знань 22 «Охорона здоров’я», на період запровадження воєнного стану в Україні, забезпечити навчання здобувачів освіти, які залучаються на добровільних засадах до надання допомоги постраждалим, за індивідуальним графіком. 

8. Структурним підрозділам з питань охорони здоров’я обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій, закладам охорони здоров’я незалежно від форми власності, які є базами стажування лікарів-інтернів, та закладам вищої освіти, що  здійснюють підготовку лікарів-інтернів, у разі запровадження військовим командуванням разом з Радою міністрів Автономної Республіки Крим, місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування або самостійно військовим  командуванням трудову повинність щодо надання медичної допомоги та виконання інших заходів, пов’язаних з наданням медичної допомоги лікарями-інтернами, забезпечити узгодження графіків проходження інтернатури та оптимізацію навчального процесу з урахуванням ситуації в країні. 

8. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Міністра Микичак І.В. 

9. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.

Міністр
Віктор ЛЯШКО