Меню
  • slide08
  • slide02
  • slide04
  • slide05
  • slide06

За наказом МОЗв Україні від 22.12.2021 №2849 запроваджується ревакцинальна (бустерна) доза вакцини проти COVID-19 для медичних працівників та співробітників будинків інтернатного типу, яку вони зможуть отримати щонайменше через шість місяців від дати отримання другої дози.

Для ревакцинальної дози будуть використовуватися лише м-РНК-вакцини – Moderna або Comirnaty/Pfizer, незалежно від того, якою вакциною щеплена людина.

Генерація COVID-сертифіката після отримання ревакцинальної дози буде доступна найближчим часом.

Отримання додаткової дози для людей, в яких через важкі супутні хвороби міг не сформуватися належний імунний захист, залишається без змін. Вони можуть зробити третє щеплення через 28 днів після основного курсу щеплень без продовження терміну дії сертифіката.

Вказане рішення є актуальним, враховуючи тимчасові рекомендації ВООЗ від 10 серпня 2021 року. У них йдеться про те, що через брак вакцин у світі, ревакцинальну дозу слід застосовувати тільки для вразливих категорій населення або за появи даних про те, що з плином часу двох доз вакцини недостатньо для належного захисту.

Додаткова/ревакцинальна доза може бути застосована особам для виїзду в країни, де існує відповідна вимога щодо додаткової/ревакцинальної дози.

За рекомендацією Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики (НТГЕІ), у випадку недоступності вакцини проти COVID-19 на платформі мРНК або наявності протипоказань до її використання, може бути використана вакцина на гетерологічній платформі (векторна або інактивована вірусна).


Дефініції:

Ревакцинальна (бустерна) доза – доза, яка вводиться з метою посилення імунної відповіді/ефективності вакцини, що згасає з плином часу;

Додаткова доза – доза, яка вводиться з метою досягнення кращого захисту в осіб, які за станом здоров’я (імуноскомпрометовані особи) мають нижчу ефективність вакцин у порівнянні з ефективністю вакцини в загальній популяції.

Джерело: Наказ МОЗ України від 22.12.2021 №2849 «Про введення в дію Рішення оперативного штабу Міністерства охорони здоров’я України з реагування на ситуації з поширення інфекційних хвороб, яким можна запобігти шляхом вакцинації» посилання: https:\\moz.gov.ua\nakazi-scho-vvodjat-u-diju-rishennja-operativnogo-shtabu-moz-ukraini

 

Інформація надана професором кафедри інфекційних хвороб ДДМУ В. В. Маврутенковим