Меню
  • slide08
  • slide02
  • slide04
  • slide05
  • slide06

На базі Дніпропетровської обласної дитячої клінічної лікарні за участю співробітників кафедри дитячої хірургії, ортопедії та травматології завершилася робота благодійної американо-української місії «Лікарі об'єднуються для допомоги дітям». Основна мета цього проєкту – це кваліфікована хірургічна допомога дітям, які постраждали від опіків та мають функціональні обмеження, пов’язані з відповідними грубими рубцевими змінами уражених ділянок тіла.

Благодійну місію «Лікарі об'єднуються для допомоги дітям» очолює професор Гарвардської медичної школи, лікар Massachusetts General Hospital та Бостонської клініки Shriners Hospitals for Burn Children Геннадій Фузайлов.

Для України це вже 11-й приїзд американських лікарів, але в Дніпрі такий проєкт втілюється вперше. Склад лікарської команди налічував 10 осіб: 3 анестезіологи, 6 провідних пластичних хірургів і хірургічна медична сестра. З одного боку, такий склад фахівців забезпечив швидкий старт та ефективну роботу кожної операційної бригади, а з іншого – посприяв обміну досвідом, адже в кожній операційній бригаді пліч-о-пліч з американськими колегами працювали не тільки українські хірурги, а й анестезіологи. Також до проєкту були залучені лікарі-інтерни дитячі хірурги та анестезіологи ДДМУ. Таким чином, протягом тижня було проліковано 25 дітей майже з усіх областей України, у загальній кількості виконано понад 50 оперативних втручань різної складності. На сьогодні діти виписані в задовільному стані додому. Проте робота проєкту не закінчується, адже в планах у Геннадія Фузайлова та місії «Лікарі об'єднуються для допомоги дітям» продовжити щорічну співпрацю протягом наступних років.

В рамках проєкту була проведена одноденна конференція для практикуючих лікарів, лікарів-інтернів та для студентів старших курсів ДДМУ, в якій узяв участь професор Геннадій Фузайлов. Своїми враженнями від участі у конференції поділилася студентка V курсу медичного факультету ДДМУ Вікторія Земляна. Вона зазначила, що конференція проходила у формі діалогу, завдяки чому кожен міг поставити питання безпосередньо під час виступів доповідачів. На заході до спікерів надійшло дуже багато цікавих питань від аудиторії, на які вони дали повну відповідь, адже зворотний зв’язок на таких заходах дуже важливий. Хочеться підкреслити, що організація конференції у формі постійного діалогу між доповідачем та слухачами довела свою ефективність. Це був дуже корисний досвід для лікарів, інтернів, студентів. Формат, у якому проходив захід, сподобався всім присутнім.

 

Підготував асистент кафедри дитячої хірургії, ортопедії та травматології
к. мед. н. Максим Савенко