Меню
  • slide08
  • slide02
  • slide04
  • slide05
  • slide06


Медицина одна з найдинамічніших галузей науки, яка вимагає постійного навчання і розвитку в обраній спеціальності. Особливої уваги заслуговує концепція безперервної освіти в медицині. Даний підхід дозволяє почати формування світогляду і професійних навичок лікаря до початку навчання у вищій школі і продовжувати його по закінченню протягом всього часу професійної діяльності.

 

Дніпропетровський державний медичний університет протягом багатьох років вдало реалізує концепцію безперервної освіти в медицині. Дніпропетровський обласний медичний ліцей-інтернат «Дніпро» був заснований в 1993 році і став першим в Україні середнім навчальним закладом на базі ВНЗ.

Кафедра анестезіології та інтенсивної терапії підтримує тісну та тривалу співпрацю з колективом Дніпропетровського обласного медичного ліцею-інтернату «Дніпро». Члени студентського наукового гуртка кафедри багато разів проводили лекції та тренінги для ліцеїстів.

На базі медичного ліцею відбулось засідання наукового гуртка кафедри анестезіології та інтенсивної терапії за участі ліцеїстів. Засідання було присвячене ключовій проблемі сьогодення – респіраторній хворобі COVID-19. Людмила Василівна Новицька-Усенко привітала всіх учасників та слухачів засідання, наголосивши на важливості співпраці університету та ліцею.

Перший доповідач Постовой В’ячеслав розповів про етіологію та патогенез коронавірусної хвороби. Доповідь супроводжувалась яскравим, змістовним, науковим відеофільмом. В’ячеслав випускник ліцею, зараз він вчиться на третьому курсі університету, але вже другий рік поспіль очолює студентський науковий гурток кафедри анестезіології, робить значні успіхи в науковій діяльності. В’ячеслав говорить, що знання, отримані під час навчання в ліцеї значно спрощують навчання в університеті і допомагають сконцентруватись на всебічному науковому розвитку.

Бєдняк Марія представила доповідь «Зупинити епідемію під силу кожному», в якій висвітлила хронологію розвитку пандемії, влучно розставила акценти щодо важливості дотримання протиепідемічних заходів для найшвидшого припинення коронавірусної хвороби в усьому світі. Рамазанова Ельміна підготувала доповідь «Вакцинація – щит від COVID-19», в ній розповідалось про підходи до створення вакцин, про вже зареєстровані вакцини від коронавірусу їх переваги, недоліки, рівень ефективності та безпеки. Доповідь Ельміни стала основою її курсової роботи.

Діана Оленюк, аспірантка кафедри анестезіології, лікар-анестезіолог, яка починала свій шлях в спеціальність зі студентського наукового гуртка презентувала оновлені рекомендації від Європейської ради реанімації, щодо проведення серцево-легеневої реанімації з урахуванням епідеміологічної небезпеки, пов’язаної з коронавірусною хворобою.

В кінці засідання на учнів та педагогічний колектив чекав майстер-клас з проведення серцево-легеневої реанімації з застосування автоматичного зовнішнього дефібрилятора. Майстер-клас провела аспірантка кафедри анестезіології та інтенсивної терапії, лікар-анестезіолог, інструкторка з домедичної допомоги Канчура Тетяна.

Людмила Василівна Новицька-Усенко запропонувала провести тривале психофізіологічне дослідження на базі ліцею, ця ініціатива була жваво підтримана керівництвом Дніпропетровського обласного медичного ліцею-інтернату «Дніпро».

Колектив кафедри анестезіології та інтенсивної терапії і члени наукового гуртка з нетерпінням чекають учнів ліцею на засіданнях та налаштовані на подальшу наукову співпрацю.