Меню
  • slide08
  • slide02
  • slide04
  • slide05
  • slide06

Фонік Андрійович Любін (1922 - 1980) – відомий вчений, хірург, організатор охорони здоров’я, доктор медичних наук, професор.

Після закінчення середньої школи, був призваний до лав армії, брав участь у Другій світовій війни.

У 1951 році закінчив Дніпропетровський медичний інститут (нині – ДДМУ). Після закінчення інституту до 1958 року працював головним лікарем станції швидкої допомоги, пізніше – завідувачем районного та міського відділів охорони здоров’я м. Дніпродзержинськ (нині – Кам’янське).

У 1956 році захистив кандидатську дисертацію «Про потребу міського населення у швидкій та невідкладній допомозі», у 1969 – докторську на тему: «Обсяг та структура екстреної стаціонарної допомоги міському та сільському населенню».

З 1958 по 1971 р. Ф. А. Любін очолював Дніпропетровську обласну клінічну лікарню імені І. І. Мечникова. На той час він був найпотужнішим керівником закладу охорони здоров’я. За його керівництва створювалася система високоспеціалізованих відділень хірургії та внутрішньої медицини. Проводився великий обсяг будівельних робіт, спрямованих на облаштування лікувальних підрозділів.

З 1971 по 1980 р. – завідувач кафедри госпітальної хірургії 1 ДМІ, де під час його керівництвом стали ширше використовувати операції на підшлунковій залозі. Найбільш значною серед робіт кафедри слід вважати розробку проблеми кишкових нориць, яка дала можливість організувати на базі хірургічного відділення №2 обласний центр з їх лікування, який існує й донині.

Науковий напрям роботи вченого – питання хірургічної гастроентерології. Він є автором понад 100 наукових праць, підготував 3 докторів та 5 кандидатів медичних наук. Активний громадський діяч, неодноразово обирався депутатом районної, міської та обласної Рад народних депутатів.

За трудову та бойову діяльність нагороджений 2 орденами і 6 медалями.

Внесок Ф. А. Любіна у поліпшення спеціалізованої медичної допомоги населенню важко переоцінити. Його професійні та наукові напрацювання продовжують служити медичній освіті та науці й сьогодні.

Сучасна обласна клінічна лікарня ім. І. І. Мечникова зберегла і примножила напрацювання професора Ф. А. Любіна. Вона і сьогодні є провідним центром надання спеціалізованої медичної допомоги для мешканців нашої країни, а його наукові дослідження широко використовуються в роботі кафедри хірургії №2.