Меню
  • slide08
  • slide02
  • slide04
  • slide05
  • slide06

Олексій Феліксович Држевецький (1876-1943) – відомий терапевт, доктор медичних наук, професор. Людина високоосвічена і ерудована. Його ім’я стоїть в одному ряду таких талановитих вітчизняних вчених, як М. О. Кабанов, К. І. Пенкославський, К. А. Буйневич, Н. П. Знаменський, О. М. Корицький, С. Я. Штейнберг, відомих в галузі клініки внутрішніх хвороб розробкою оригінальних напрямків клінічної медицини, зокрема серцево-судинної патології.

Він народився у Ставрополі в 1876 р. в родині лікаря, потомствений дворянин. У 1896 році з золотою медаллю закінчив Сімферопольську гімназію і поступив до Військово-медичної академії Санкт-Петербурга, у 1901 році отримав диплом лікаря з відзнакою. Учень С. С. Боткіна.

У травні 1904 р. Држевецький захистив докторську дисертацію «Клинические наблюдения над влиянием строфанта на кровяное давление у сердечных больных с расстройством компенсации», в якій він одним із перших звернув увагу на зниження кров’яного тиску при покращенні компенсації серцево-судинної діяльності.

У 1905 році для удосконалення знань відряджений на два роки за кордон, де працював в кращих лабораторіях та відвідував лекції університетів Германії та Франції.

Під час Першої світової війни Олексій Феліксович був військовим лікарем. У 1914 р. – молодший лікар 197 піхотного полку, потім – головний лікар 18-го польового рухомого шпиталю.

З 1923 по 1941 роки професор Држевецький обіймав посади у нашому вузі. Він був призначений завідувачем пропедевтичної клініки Катеринославського медінституту (1923 - 1925 рр.), був головою Катеринославського наукового товариства, членом вченої ради інституту, та міської ради народних депутатів. З 1925 по 1941 роки – професор госпітальної терапевтичної клініки ДМІ. У 1930-ті рр. Олексій Феліксович був деканом лікувального факультету ДМІ.

Учнями професора О. Ф. Држевецького були професори І. С. Слуцький, Л. М. Чапкевич, доценти А. І. Ентін, Г. І. Міль та інш. У науковій роботі кафедри він зі своїми учнями велику увагу приділяв вивченню патогенезу і лікуванню інфаркту міокарда, ретикуло-ендотеріальній системі при малярії, функціональному стану серцево-судинної системи при пневмонії, лікуванню нефритів, ролі вітаміну С у хворих на черевний тиф.

Глибоке вивчення спадщини таких видатних вчених, як О. Ф. Држевецький, які працювали в Україні, зокрема у Дніпровському державному медичному університеті, має важливе наукове, історичне і пізнавальне значення.