Меню
  • slide08
  • slide02
  • slide04
  • slide05
  • slide06

12 квітня 2018 р. до Дніпропетровської медичної академії завітала делегація Посольства Франції в Україні на чолі з Надзвичайним та Повноважним послом Франції в Україні Ізабель Дюмон. Дніпропетровську медичну академію представляли перший проректор, професор Ігор Станіславович Шпонька разом із деканом І медичного факультету, професором Сілкіною Юлією Валеріївною, координатором проекту франкомовного навчання, д.мед.н., доцентом Нефьодовим Олександром Олександровичем, професори Твердохліб Ігор Володимирович, Шаторна Віра Федорівна, доцент Нефьодова Олена Олександрівна.

Програма відвідування делегації Посольства Франції в Україні була достатньо насиченою. Зустріч відбувалася на базі Морфологічного корпусу, де професор Шпонька І.С. розповів про 100-річну історію Дніпропетровської медичної академії.

Першою була відвідана кафедра медичної біології, фармакогнозії та ботаніки, де завідувач кафедри, професор Шаторна В.Ф. презентувала музей кафедри із новітніми мікроскопами та комп’ютерним класом. Акцентувала увагу делегації на видатній особистості - першому завідувачеві кафедри Гербільському В.Л., який заповів кафедрі своє серце та мозок. Крім цього, делегація Посольства Франції відвідала заняття з французької мови наших викладачів (викладач Палкевич О.С.). Пані Посол була приємно вражена рівнем підготовки та технічним оснащенням заняття, побажала подальшого удосконалення та поглиблення знань і пообіцяла через рік повернутися з метою спілкування зі всіма групами навчання викладачів французькою мовою, а також із першим набором франкомовних студентів.

Надалі екскурсія морфологічним корпусом продовжилася на кафедрі клінічної анатомії, анатомії і оперативної хірургії. В музеї кафедри, завідувач кафедри д.мед.н., доцент Нефьодова О.О., ознайомила делегацію з новітніми анатомічними муляжами, унікальною колекцією вологих препаратів, патологіями розвитку плоду. Професор Квятковська Т.О. розповіла дивовижну історію видатного вченого М.І. Пірогова та його співробітництво з французькими науковцями. Наступною була кафедра фармакології і клінічної фармакології.  Завідувач кафедри д.мед.н., доцент Жилюк В.І. разом із д.мед.н., доцентом Нефьодовим О.О. презентували створену на кафедрі першу в академії навчальну аудиторію для роботи з франкомовними студентами. В музеї Дніпропетровської медичної академії професор Твердохліб І.В.
стисло розповів про найбільш визначні події в історії академії, акцентував увагу на видатних особистостях, які зробили вагомий внесок у педагогічну, наукову та культурну діяльність нашого закладу.

За столом переговорів перший проректор, професор Шпонька І.С. зазначив, що вперше за 100-річну історію академію відвідує делегація Посольства Франції на чолі з Надзвичайним та Повноважним послом Франції в Україні Ізабель Дюмон, передав привітання від ректора академії, члена-кореспондента НАМН України, професора Перцевої Т.О. і акцентував увагу на те, що наш ВНЗ є першим медичним університетом на території України, який впроваджує навчання французькою мовою, що у майбутньому ми слугуватимемо прикладом для інших медичних ВНЗ, а також відмітив, що франкомовне навчання – це ексклюзивна пропозиція на ринку послуг медичної освіти в Україні, враховуючи значну конкуренцію серед медичних ВНЗ України за англомовних студентів.

Професор Шпонька І.С. розповів про організацію підготовчих заходів до проведення франкомовного навчання іноземних громадян. Зазначив, що натепер підготовку проходять 75 викладачів кафедр 1-3 курсів за спеціальностями «Медицина», «Стоматологія» і «Фармація». Викладання французької мови викладачам академії проводиться висококваліфікованими педагогами провідного Центру по вивченню французької мови «Alliance Française». П'ять співробітників академії вже успішно склали іспит DELF рівня А1, а в червні всі 75 викладачів складатимуть цей іспит.

Професор Шпонька І.С. окреслив ряд питань, які постають перед керівництвом закладу з приводу якісної підготовки франкомовних студентів, розвитку взаємовідносин між Дніпропетровською медичною академією і університетами Франції, стажувань професорсько-викладацького складу, методичного забезпечення навчального процесу із врахуванням програм підготовки фахівців у французькій медичній школі.

Пані Посол Франції Ізабель Дюмон висловила велику зацікавленість щодо амбіційного проекту Дніпропетровської медичної академії підготовки студентів французькою мовою та пообіцяла всебічну підтримку в вирішенні всіх питань, поставлених керівництвом академії для впровадження вже у цьому році проекту франкомовного навчання студентів, що був започаткований в нашому навчальному закладі. Обговорила питання щодо можливої співпраці з французькими медичними закладами, можливостей проходження мовних та професійних стажувань викладачів академії у Франції.