Меню
  • slide08
  • slide02
  • slide04
  • slide05
  • slide06

З 18 по 24 лютого 2018 р. у м. Зальцбург (Австрія) відбувся черговий щорічний семінар Американо-Австрійського фонду та Відкритого медичного інституту з пульмонології. У ньому брали участь 30 молодий пульмонологів з різних країн.

Україну на цьому форумі представили 6 учасників, у тому числі удача посміхнулась асистенту кафедри внутрішньої медицини 1 ДЗ «Дніпропетровська медична академія МОЗ України» Ксенії Бєлослудцевій.

Щоденні семінари, присвячені різним актуальним питанням сучасної пульмонології носили як оглядовий характер так і прикладний. Слід відзначити дуже високий рівень запрошених лекторів. Щодо актуальних проблем діагностики і лікування хронічних обструктивних захворювань доповідав професор Fernando J. Martinez з Нью-Йоркського Медичного Центру – всесвітньовідомий експерт з астми та ХОЗЛ. Огляд найсучасніших принципів ведення хворих на негоспітальну пневмонію та респіраторний сепсис представив сам Michael S. Niederman – професор Колумбійського Університету, відомий нам тим, що він є співавтором всіх рекомендацій Американської Торакальної спілки з пневмонії та критичних станів у пульмонології.

Дуже жвавими та корисними виявились практичні секції з бронхоскопії та КТ-діагностики, які очолювали відомі Віденські експерти.

Особливий інтерес представило інтернаціональне обговорення проблем респіраторної медицини не тільки у лекційній аудиторії, але і під час неформальних бесід з корифеями у респіраторній медицині.

Кожному учаснику було запропоновано заздалегідь підготувати і представити клінічний випадок, цікавий з його точки зору. Отримати коментарі та поради від фахівців такого високого рівня було не тільки дуже корисно, але і почесно.

Медичні семінари в австрійському Зальцбурзі – одна з численних благодійних програм Відкритого Медичного інституту фонду Джорджа Сороса. Вже протягом 26 років в одному з найкрасивіших міст Європи збираються медики з усього світу для обміну інформацією, отримання знань і просто неформального спілкування. Міжнародні Зальцбургські медичні семінари покликані пов'язати провідних фахівців і наукові школи Сполучених Штатів Америки з лікарями Центральної та Східної Європи, Центральної Азії, та країн, що розвиваються. Протягом року проходить близько 40 семінарів з різних медичних спеціальностей. Важливо, що всі витрати учасників, включаючи міжнародні транспортні витрати, проживання та харчування бере на себе Американо-Австрійський фонд.

Коли всі пригоди, лекції та емоції позаду, і залишаються нові враження та отриманні знання, хочеться висловити слова подяки рідній Alma Mater та особисто нашим Вчителям – провідним пульмонологам країни, за отриманні знання та досвід, за можливість подорожувати та розвиватись, за те, що ми гідно можемо представити Академію на світовому рівні.

А тим, хто ще не відвідував Зальцбургські семінари, хочеться побажати: обов'язково спробувати це зробити, і Ви ніколи не пошкодуєте. Адже ті, хто там побував хоч раз, прагнуть туди знов і знов.

Успіхів!