Меню
  • slide08
  • slide02
  • slide04
  • slide05
  • slide06

В Україні на початок 2018 року склалась небезпечна ситуація з захворюваністю на кір. З кінця 2016 і початку 2018 року вже більш ніж 2000 захворіли на кір, серед яких 60% діти і  40% - дорослі. Кір є дуже заразною вірусною хворобою, яка передається повітряно-крапельним шляхом від хворої людини до людини, яка не хворіла раніше и не була вакцинована проти кору.

Кір залишається однією з основних причин смерті серед дітей раннього віку в усьому світі, навіть незважаючи на наявність безпечної та ефективної вакцини. За даними ВООЗ тільки у 2016 від кору померло 89780 хворих, переважно дітей до 5 років життя.

Збудником кору є вірус із сімейства параміксовірусів. Вірус кору зазвичай розвивається в клітинах, розташованих в задній стінці глотки і в легенях. Кір - хвороба людини, якою, наскільки відомо, не хворіють тварини. Раніше  епідемії кору виникали кожні 2-3 роки. Впровадження вакцинації сприяло значному зменшенню  захворюваності на кір и смертності на 84% з 2000 по 2016 рік.

Ознаки та симптоми

Захворювання передається крапельнім шляхом через виділення з носу, ротоглотки при кашлі і нежиті при тісних особистих контактах або безпосередньому контакті з інфікованими виділеннями з носоглотки. Першою ознакою кору зазвичай є значне підвищення температури, яке настає приблизно через 10-12 днів після зараження і триває від 3 до 5 днів. На цій початковій (продромальній) стадії з'являються нежить, кашель, почервоніння очей і сльозотеча, а також дрібні білі плями на внутрішній поверхні щік (плями Копліка). Після закінчення початкового періоду з'являється коровий висип у вигляді плям, зазвичай на обличчі і верхній частині шиї і потім на тулубі і кінцівках.  Висип тримається 5-6 днів і потім зникає через фазу пігментації.

Важкою формою кору з більшою ймовірністю хворіють діти раннього віку, які отримують погане харчування, особливо ті, хто недоотримує вітамін А, або ті, імунна система яких ослаблена ВІЛ / СНІДом або іншими хворобами. У дорослих також можуть виникати тяжкі формі кору.

Більшість смертельних випадків кору відбувається через ускладнення, пов'язаних з цією хворобою. Найчастіше ускладнення розвиваються у дітей у віці до п'яти років або у дорослих людей старше 20 років. Найсерйозніші ускладнення включають сліпоту, енцефаліт, важку діарею і пов'язану з нею дегідратацію, вушні інфекції і важкі інфекції дихальних шляхів, такі як пневмонія. До груп з високим ризиком захворювання та ускладнень відносяться невакциновані діти раннього віку, дорослі, яки не перехворіли у дитинстві і не отримали повний курс вакцинації, а також групи населення з недостатністю харчування, вагітні, пацієнти з імунодефіцитом. У людей, що перехворіли на кір, виробляється імунітет проти неї на все життя.

Вірус залишається активним і контагіозним в повітрі або на інфікованих поверхнях протягом двох годин. Він може бути переданий інфікованою людиною протягом періоду часу, що починається за чотири дні до появи у нього висипу і закінчується через чотири дні після її появи.

Лікування

Лікування кору неспецифічне. Важких ускладнень кору можна уникнути при підтримуючому лікуванні, яке забезпечує гарне харчування, належне надходження рідини та лікування дегідратації за допомогою рекомендованих ВООЗ оральних регідратаційних розчинів. Ці розчини відшкодовують рідина та інші важливі мікроелементи, які втрачаються при діареї і блювоті. Для лікування очних і вушних інфекцій і пневмонії слід призначати антибіотики. Легкі форми кору лікуються амбулаторно, тяжкі форми потребують стаціонарного лікування. В лікуванні дітей застосовуються дві дози  вітаміну А з інтервалом в 24 години.  Цей засіб допомагає запобігти ураженню очей і розвитку сліпоти. Як показує міжнародній досвід вітамін А сприяє зменшенню числа випадків смерті від кору на 50%.

Профілактика

Основним профілактичним засобом є регулярна вакцинація дітей проти кору згідно національного календарю щеплень. Протикорова вакцина використовується протягом 40 років. Вона безпечна, ефективна . Протикорову вакцину часто об'єднують з вакцинами проти краснухи та / або свинки в країнах, де ці хвороби являють проблеми. Вона однаково ефективна як у вигляді моновакцини, так і в комбінованому вигляді. Дуже важливим є також запобігання контактів з хворими. Можливо введення імуноглобуліну у перші дні контакту з хворім на кір.

Зав. кафедри Інфекційних хвороб
професор Л.Р. Шостакович-Корецька

 

 


Корисні посилання: