Меню
  • slide08
  • slide02
  • slide04
  • slide05
  • slide06

15 листопада на базі КЗ «ДМКЛ №2» відбулося сумісне засідання студентських наукових товариств кафедр пропедевтики внутрішньої медицини та онкології і медичної радіології, яке зібрало разом студентів 3, 4 та 5 курсів. Відповідно до традицій засідань СНО кафедри пропедевтики внутрішньої медицини, на початку було розглянуто клінічний випадок з презентацією хворого.

Цього дня було представлено пацієнта з синдромом накопичення рідини в плевральній порожнині. Вірогідно, причиною стану хворого є рідкісне онкологічне захворювання - мезотеліома плеври. Проте морфологічну верифікацію діагнозу провести неможливо через загальний стан пацієнта, обумовлений віком (92 роки) та супутніми захворюваннями. На початку засідання студенти мали можливість зібрати скарги, анамнез та провести клінічне обстеження пацієнта з наступним розглядом додаткових методів дослідження, включаючи рентгенархів та результати комп’ютерної томографії. В учасників засідання виникло безліч запитань стосовно подальшого обстеження та ведення пацієнта з урахуванням його віку, стадії процесу, наявної супутньої патології, і головне - чому пацієнт з онкологічною патологією знаходиться на лікуванні в терапевтичному стаціонарі? Після розгляду клінічного випадку почалася жвава дискусія.
Дуже цікавою за змістом та представленими ілюстраціями була доповідь старости гуртка онкології та медичної радіології Дмитра Авєріна про маски онкологічних захворювань, а також сучасні можливості візуалізаційних методів обстеження в онкології. Після доповіді Дмитро розповів про існування літньої школи з онкології та запросив усіх бажаючих до участі.
Нажаль, в онкологічній практиці пацієнти часто звертаються до так званих «альтернативних» методів лікування. Саме про деякі з цих методів (вживання скипідару, керосину, соди) наприкінці засідання розповіли студентки Жигай Анастасія та Валерія Білова; було проаналізовано причини, з яких пацієнти звертаються до цих методів, а також висвітлено можливі дії лікаря в ситуації, коли хворий застосовує ці засоби. Представленні доповіді не залишили жодного байдужого в аудиторії та викликали безліч запитань для обмірковування вдома.
Нагадуємо, що відвідувати гуртки пропедевтики внутрішньої медицини та онкології і медичної радіології може кожен студент нашої академії незалежно від курсу навчання. Засідання проводяться щомісяця. За додатковою інформацією ви можете звертатися до Жигай Анастасії (староста СНО пропедевтики внутрішньої медицини, м./т. 0993160054) та Авєріна Дмитра (староста СНО онкології та медичної радіології, м./т. 0507235905).