Меню
  • slide08
  • slide02
  • slide04
  • slide05
  • slide06

1-2 червня 2017 року відбулась традиційна для Дніпропетровщини Науково-практична конференція з сімейної медицини «Від науки до практики», яка проходила у м. Дніпро, Палаці Студентів ДНУ ім. Олеся Гончара (пл. Шевченко, 1; парк культури та відпочинку ім. Т. Г. Шевченко).

Науково-практичний захід внесений до Реєстру з’їздів, конгресів, симпозіумів, науково-практичних конференцій та наукових семінарів МОЗ та НАМН України, що заплановані до проведення у 2017 р. (реєстраційне посвідчення УкрІНТЕІ № 77від 16.02.2017р.)

У роботі конференції взяли участь керівники ДЗ ДМА МОЗ України: ректор, член-кореспондент НАМН України, д.м.н, професор Перцева Т.О., проректор з наукової та лікувальної роботи, д.м.н., професор Мамчур В.Й., представники обласного керівництва (заступник директора департаменту охорони здоров’я ДніпроОДА Григорук О. П., головний позаштатний спеціаліст з ЗПСМ департаменту охорони здоров'я ДніпроОДА Пучкова Н.В.) та міського департаментів охорони здоров’я, головний позаштатний спеціаліст МОЗ України зі спеціальності «Загальна практика – сімейна медицина», президент ВГО «Українська Асоціація сімейної медицини», завідувач кафедри сімейної медицини і амбулаторно-поліклінічної роботи НАПО ім. П.Л. Шупика, д.м.н., професор Матюха Л.Ф., директор інституту сімейної медицини НАПО ім. П.Л. Шупика, д.мед.н., професор, Шекера О.Г., провідні вчені та викладачі ВНЗ з Ужгорода, Харкова, Києва, Одеси, Полтави, Запоріжжя та більше 600 сімейних лікарів з практичної охорони здоров'я м. Дніпра та області. Загальна кількість учасників конференції склала понад 800 осіб.

Конференція відбулась не тільки як науково-практичний форум, а ще як свято зустрічі лікарів, спілкування, обмін досвідом, вирішення складних проблем реформування.

Один з напрямків роботи конференції був присвячений 30-річному шляху кафедри терапії Дніпропетровської медичної академії до формату сімейної медицини ФПО, що віддзеркалює ті непрості реформи в медичній галузі та вищій освіті від моменту впровадження сімейної медицини в Україні до сьогоднішнього періоду реформування системи надання медичної допомоги на первинному рівні в нашій державі.

Конференція мала мультидисциплінарний формат проведення, що дозволило охопити найбільш актуальні питання в практиці сімейного лікаря сьогодення, а саме проведені шість пленарних засідань, перше з яких було присвячено актуальним питанням подальшого реформування медицини в Україні, інші стосувались сучасним підходам в нейропротекції, інтегрованому підходу до лікування найбільш розповсюджених захворювань, фармакотерапії інфекційних та неінфекційних захворювань з позицій доказової медицини, сучасним можливостям профілактики та лікування серцево-судинних захворювань на первинному півні та питанню ведення хворих сімейним лікарем. Програма конференції також включала виставки, презентації, спеціалізовані засідання фахівців, круглі столи, роботу секції молодих вчених.

В першому пленарному засіданні була представлена доповідь д. мед. наук, професора, Чухрієнко Неонілли Дмитрівни в «Від терапії до сімейної медицини - 30 - літній шлях кафедри сімейної медицини» з тридцятирічною історією кафедри, яка сьогодні носить назву «Кафедра сімейної медицини» ФПО   ДУ «ДМА МОЗ України» і  має витоки з терапевтичної школи нашої Alma Mater (Кафедра внутрішніх хвороб 4). Було підкреслено, що співробітники кафедри пишаються як тими людьми, хто сьогодні з нами, так і тими, хто пішов із життя. Кожен з них вніс свою лепту у становлення кафедри. Відбулось шанування співробітників, які за цей час працювали на кафедрі.

Під час роботи конференції працювала виставка сучасних лікарських засобів фармакологічних компаній.

Проведений конкурс 14 представлених стендових доповідей за визначеними критеріями. Комісія за оцінкою доповідей прийняла рішення:

  • перше місце – доповідь Шостакович-Корецької Л.Р., Шевченко-Макаренко О.П., Ревенко Г.О., Литвин К.Ю., Тимофєєвої Л.В., Турчин М.О. «Клінічні випадки сказу у людей» (нагороджена грамотою та цінним призом – пікфлуометром)
  • друге місце – доповідь Шапкаріної О.В. «Сумарний кардіоваскулярній ризики у жінок з АГ в залежності від фенотипу ожиріння.» (нагороджена грамотою та цінним призом – пульсоксиметром)
  • третє місце – доповідь Орябінської А.А. «Скринінг частоти амбулаторних звернень пацієнтів з метаболічними порушеннях з приводу артеріальної гіпертензії, ІХС та цукрового діабету 2 типу. (нагороджена грамотою та цінним призом – пульсоксиметром)

Приз від Науково-практичної асоціації сімейних лікарів Дніпропетровської області - доповідь Бейцун Маргарити Анатоліївни «Поліпрагмазія у дітей в практиці сімейного лікаря».

Проведено секційне засідання "Внесок молодих учених у розвиток сімейної медицини" та конкурс молодих вчених. Заслухано 7 доповідей. Відкритим голосуванням були вибрані 3 кращих доповіді.

  • перше місце присуджене магістрові кафедри сімейної медицини ФПО ГУ "ДМА МЗ України" Хуноян Ганні Суреновні "Чинники ризику розвитку остеопорозу у жінок в перименопаузальному періоді в практиці сімейного лікаря" (нагороджена цінним призом - пікфлуометром)
  • друге місце - сімейному лікареві - Гудименко Яні Олександрівні "Прфілактика пролежнів в практиці сімейного лікаря" (нагороджена цінним призом - пульсоксиметром)
  • третє місце - клінічному ординатору кафедри сімейної медицини ФПО ДЗ "ДМА МОЗ України" - Крамарчук Володимиру Вікторовичу "Компетенції лікаря первинної ланки у боротьбі з ожирінням і надмірною масою тіла" (нагороджений цінним призом - пульсоксиметром)

За результатами конференції була прийнята резолюція, в якій констатували, що надання первинної медичної допомоги на засадах сімейної медицини підтвердило свою ефективність у багатьох країнах світу, а досвід та результати роботи на первинній ланці на засадах сімейної медицини в Україні дозволяють стверджувати, що основою формування національної системи охорони здоров'я повинна залишатися загальна практика - сімейна медицина.

Учасники конференції визначили основні преференції сімейної медицини сьогодення, підготували пропозиції Верховній Раді України, Кабінету Міністрів України, МОЗ України, органам місцевого самоврядування, Українській асоціації сімейної медицини та регіональній асоціації сімейних лікарів Дніпропетровщини, вищим медичним навчальним закладам та лікарям загальної практики – сімейним лікарям, які були обговорені на загальному засіданні.

Під час Урочистого закриття конференції лунав Гімн Сімейних лікарів, після чого відбулось проведення лотереї та розіграш цінних призів серед учасників.

Всі учасники конференції отримали Сертифікати, які надають право на отримання додаткових балів в період атестації лікарів (згідно наказу МОЗ України № 484 від 07.07.2009 р.)