Меню
  • slide08
  • slide02
  • slide04
  • slide05
  • slide06

Продовжуємо нашу розповідь про історичний шлях нашого навчального корпусу №2 за період довоєнних і післявоєнних часів та в роки незалежностіУкраїни. Про розташування та переміщення кафедр в корпусі ми дізнаємося із їх історичних описів.

 

З моменту організації у 1930-ті роки кафедри латинської та іноземних моврозміщувалась саме в будівлікорпусу № 2 по проспекту К. Маркса, 6 у шістьох аудиторіях. В 1944 році після повернення інституту в звільнений Дніпропетровськ кафедра заселилася у свої довоєнні кабінети на проспекті К. Маркса, і знаходилася в них до 1953 року, потім переїжджає на Жовтневу площу, 2 старого санітарно-гігієнічного корпусу. Їй виділено спочатку два навчальних класи. Пізніше ще чотири кімнати.

Після відбудови морфологічного корпусу у 1965 році в інституті відбувається переселення кафедр по навчальних корпусах, і кафедра іноземних мов повертається на проспект К. Маркса, їй було виділено 22 кімнати, в одній з якихстворено лінгафонний кабінет.

Кафедра мовної підготовки складалася з декількох секцій. Частина кафедри на початку 1970-х років переїхала в адміністративний корпус № 1 по вул. Дзержинського, а секція латини залишилася в будівлі по пр. К. Маркса. І на сьогодні кафедра мовної підготовки займає 3 поверх в корпусі № 2 по пр. Д. Яворницького, 24.

Перегортаючи сторінки історій кафедр ДМІ до 1966 року, які вони підготували до 50-річчя нашого навчального закладу вищої освіти, знаходимо в них цікаві факти. Так із статті «Відновлення кафедри мікробіології після німецької окупації» доцента Андрія Михайловича Барболіна, який до 1947 року виконував обов’язки завідувача кафедри мікробіології, дізнаємося: «У листопаді 1943 р. повернулися із евакуації директор інституту проф. М.М. Тростанецький, заступник директора по науковій роботі проф. М. В. Миртовський. Вони побачили, що адміністративний корпус на вул. Дзержинського, гігієнічний корпус на Жовтневій площі були напівзруйновані, морфологічний корпус зруйнований повністю. Єдиний будинок медінституту – студентський гуртожиток на пр. К. Маркса, 6 можна було відновити та пристосувати для навчального процесу. В ньому до останнього дня окупації розміщувалась німецька військова частина, тому фашисти при панічному відступі, на щастя, не встигли його зруйнувати. Ця будівля та біологічний корпус на вул. Севастопольській були придатними для навчального процесу. За погодженням із дирекцією інституту кафедрі мікробіології було виділено праве крило в навчальному корпусі на пр. К Маркса, 6, спочатку 10, а пізніше 12 кімнат. Крім кафедри мікробіології у цей період в корпусі розміщувалися кафедри загальної хімії, фізіології, патофізіології, фармакології, гістології, військова кафедра».

Професор Ю. І. Деміховський – наш випускник 1924 р. і завідувач кафедри мікробіології з кінця 1947 р. по 1972 р.так писав про труднощі післявоєнного відновлювання кафедри та інституту в цілому:

«Після війни прийшлося заново створювати матеріальну базу інституту, купувати обладнання, меблі, пристосовувати приміщення. Обладнання кафедри складали мікроскопи, що проф. Тростанецький привіз із евакуації, і те, що збереглося в санбакінституті».

Умови для роботи у в 1943, 1944 і частково у 1945 роках були дуже важкими. Приміщення не опалювалося, багато вікон не було засклено, а зими 1943 та 1944 років видалися дуже холодними. Температура у класах доходила до мінус 10. Студенти та викладачі працювали у пальто, калошах, валянках, рукавичках. Усі меблі фашисти зламали та спалили. Для сидіння влаштовували лави з дощок, покладених на порожні бочки. Мойсей Маркович Тростанецький вибивався з сил, щоб покращити умови життя та роботи для студентів та викладачів.

«Зараз, напередодні 50-річчя ДМІ,- пише Ю.І. Деміховський, - кафедра газифікована, спиртові горілки замінені газовими, обладнана окрема термальна кімната. Навчальні лабораторії оснащені термостатами. Кафедра забезпечена добрими автоклавами. Виділено та упорядковано приміщення для вірусологічної лабораторії. Придбані навчальні мікроскопи останньої марки (МБІ-1), є мікроскоп для порівняльної мікроскопії, фазово-контрастне пристосування, люмінісцентний мікроскоп, фотоколориметр, електричний потенціометр. Кафедра забезпечена побутовими холодильниками, деяким обладнанням для проведення вірусологічних досліджень, електромагнітною мішалкою, гомогенізатором. Навчальний процес та наукова діяльність кафедри ведеться на запланованому рівні з повною віддачею та ентузіазмом колективу».

Військово-медична підготовка студентів до початку Другої світової війни проводилась на кафедрах санітарної оборони, які існували при медичних інститутах. З 1944 року в медичних закладах вищої освіти створюються кафедри військово-медичної підготовки, яким доручається й фізична підготовка студентів. В ДМІ військова кафедра створена у вересні 1944 року. До 1948 року вона розміщувалась на 4 поверсі навчального корпусу на пр. К. Маркса, 24 і не мала необхідного класного обладнання та навчально - наочних посібників, для забезпечення навчального процесу. У навчальних класах цього періоду були відсутні меблі, студенти сиділи на дошках чи цеглинах, вкритих папером. До вересня 1948/49 навчального року кафедра переміщується на перший поверх будівлі, її матеріальне оснащення значно покращується: придбані необхідні меблі та інвентар, через постачальні відділи військового округу кафедра отримала комплектне медичне майно, навчальну зброю, наметовий фонд. На території лікарні ім. Мечникова обладнується токсикологічна лабораторія з оснащенням для занять. В усіх класах загальновійськової підготовки створюються макети та діорами по ОТМС. Напівпідвальні приміщення навчального корпусу використовуються під склади, а коридор обладнується як тир для стрілкової підготовки. Для проведення навчальних занять кафедра військової підготовки мала два класи по загальновійськовій підготовці, три класи з організації та тактики медичної служби, три класи з токсикології та медичного захисту від зброї масового ураження. Один із класів використовувався для навчання за курсом військово-медичного постачання. Пізніше його було передано кафедрі патологічної фізіології. Ще один клас переобладнаний в клас цивільної оборони. В післявоєнні роки в навчальному корпусі № 2 знаходилася і кафедра патологічної фізіології. Спочатку кафедра мала лише три класи для навчальних занять і одну лабораторію на третьому поверсі будівлі. В 1952 році в неї було вже шість навчальних кімнат. З 1965 року, з відкриттям морфологічного корпусу, і на сьогодні кафедра патологічної фізіології розміщується в правому крилі третього поверху морфологічного корпусу, має 12 кімнат з навчальними лабораторіями для студентів та науково-дослідної роботи.

Детально, в подробицях, описує своє існування в післявоєнні роки кафедра гістології:

«Повернувшись із евакуації в 1944 році кафедра гістології тимчасово розмістилася в будівлі по пр. К. Маркса, 6 – це колишній студентський гуртожиток. Він був позбавлений скла, освітлювальної та опалювальної систем, до того ж дах був зруйнований від пробоїн снарядами. Приміщення кафедри займало усе ліве крило четвертого поверху від входу, мало 10 кімнат і вимагало відновлення.

В цей період з 1944 по 1954 роки кафедрою керував член-кореспондент АМН СРСР, заслужений діяч науки УРСР, професор Микола Іванович Зазибін – видатний радянський гістолог, відомий своїми працями і доповідями як серед вітчизняних вчених, так і за кордоном. Співробітники кафедри активно розпочали облаштовувати приміщення. В першу чергу засклили вікна, потім зайнялися облаштуванням класів. Для цього знадобилося в кожній парі маленьких кімнат розбирати суміжну стінку, виносити гори цегли, штукатурки та іншого сміття. Створювалися з підручних засобів тимчасові столи та табуретки. Руками співробітників виготовлялися наочні посібники, таблиці, фонд навчальних препаратів. В коридорі кафедри був створений ембріологічний музей».

У 1965 р. кафедра переїжджає у морфологічний корпус, де розташована і сьогодні. Вона займає праве крило другого поверху будівлі.

У післявоєнний період кафедра фізики також знаходилася в навчальному корпусі № 2, доки не об’єдналася з кафедрою інформатики і переїхала у новий санітарно-гігієнічний корпус.

Кафедрі загальної хімії у післявоєнний період були надані аудиторії на другому поверсі навчального корпусу, а саме дві лабораторії, кабінет та препараторська.

Випускники 50-х та початку 60-х років пригадують, що в навчальному корпусі № 2 розміщувалася і кафедра фармакології аж до переселення у 1965 році в відбудований морфологічний корпус.

В історії кафедри фармакології за тридцяті роки читаємо:

«З приходом на завідування кафедрою в 1931 році професора Георгія Олексійовича Петровського кафедра отримала достатньо добре приміщення із 6 кімнат, була обладнана операційна, в підвалі корпусу знаходився віварій з собаками для наукових досліджень. Покращення матеріальної бази кафедри дозволило покращити проведення практичних занять, які стали ілюструватися дослідами на тваринах».

З організацією стоматологічного факультету в навчальному корпусі № 2 для кафедри ортопедичної стоматології (1965 рік) також були виділені приміщення. Професор Панчоха Василь Павлович пише:

«Доки готувалося приміщення для основної бази кафедри в 1-й міській стоматологічній поліклініці, лабораторні та практичні заняття тимчасово проходили в приміщенні Дніпропетровського медичного училища по вул. Героїв Сталінграда, поруч з 16-ю міською лікарнею. Коли приміщення для кафедри були підготовлені в 1-й стоматполіклініці, вона переїхала в них. В той самий час було створено класи для лабораторних практичних занять в навчальному корпусі № 2. Тут був обладнаний музей навчально-наочних посібників, навчальні класи, придбані та виготовлені таблиці, муляжі, зразки апаратів та приладів, необхідних для занять на сучасному рівні».

В 2019 році відбулася зміна навчального профілю корпусу № 3-а на навчальний центр сучасної стоматології. Був проведений капітальний ремонт приміщень другого поверху і у 2020 р. в нього переїхала кафедра ортопедичної стоматології.

Сьогодні, станом на 2021 рік, в навчальному корпусі № 2 по проспекту Д. Яворницького, 24 працюють чотири кафедри: соціальної медицини, громадського здоров’я та управління охороною здоров’я завідувач кафедри професор Лехан В. М. (на теперішній час професор Крячкова Л.В.), секції латинської мови та іноземних мов кафедри мовної підготовки (завідувач професор Філат Т.В.), кафедра пропедевтики внутрішньої медицини (завідувач професор Колесник Т.В.), кафедра пропедевтики дитячих хвороб (завідувач професор Ільченко С. І.)

Кафедра соціальної медицини, громадського здоров’я та управління охороною здоров’я базується в навчальному корпусі № 2 з післявоєнних часів. В історії кафедри читаємо:

«В зв’язку з тим, що більша частина корпусів медичного інституту була зруйнована, тому кафедри закладу вищої освіти знаходилися в приміщенні студентського гуртожитку по пр. К. Маркса, 6. Там же розміщувалася дирекція інституту, канцелярія, гуртожиток. В трьох невеличких кімнатах кафедри зусиллями студентів та співробітників був зроблений необхідний ремонт – засклено вікна, класи очищені від сміття. Навчання проводилися по скороченій програмі воєнного часу».

З вересня 1951-1952 навчального року кафедра переїжджає в гігієнічний корпус на Жовтневій площі, 2, де мала чотири навчальні класи у правому крилі першого поверху. З відкриттям у 1984 році нового навчально-лабораторного корпусу санітарно-гігієнічного факультету їй виділяють достатньо приміщень на другому поверсі новобудови.

З 1992 році кафедра повертається  в навчальний корпус № 2, де розміщується  і в теперішній час. Їй виділено четвертий поверх будівлі.

З 2021 року в корпусі базується частина кафедри пропедевтики внутрішньої медицини та кафедри пропедевтики дитячих хвороб. Вони розміщуються на другому поверсі будівлі.

Крім навчальних кафедр в корпусі знаходяться центр психофізіологічних досліджень, приймальна комісія університету, абонемент навчальної літератури бібліотеки для студентів 4-6 курсів.

Центр психофізіологічних досліджень медичного університету був заснований в 1990 році. Новим напрямом роботи центру стало вивчення та тренування когнітивних функцій у людей різних вікових груп. Психологи приймають участь у роботі «Університету золотого віку», проводять презентації і дослідження когнітивних процесів у людей похилого віку.

Ще одним підрозділом нашого медичного університету, що розташований в стінах навчального корпусу № 2, є приймальна комісія. Вона знаходиться на другому поверсі будівлі. На неї покладена багатостороння робота по набору та зарахуванню вступників.

Ми дійшли до першого поверху навчального корпусу № 2. На ньому розташований студентський клуб ДДМУ з танцювальною залою. Тут проводяться заняття для всіх студентів, охочих навчитися сучасному танцю в колективі «Ерідан», чи латиноамериканському танцю в колективі «Каскад», чи танцювати в колективі шоубалет «Екскурс».

Навчальний корпус № 2 має велику історію, є архітектурною пам’яткою нашого міста. У розмові з комендантом навчального корпусу № 2 Світланою Леонідівною Івановою з’ясовуємо, що університетом проводяться заходи з збереження будівлі. Нещодавно в ній замінені на нові вікна. Найближчим часом планується оновлення фасаду корпусу та капітальний ремонт третього поверху для кафедри мовної підготовки. Навчальний корпус №2 оновлюється і продовжує шлях служіння медичній освіті і рідному університету в його новому столітті.