Меню
  • slide08
  • slide02
  • slide04
  • slide05
  • slide06

ХОЗЛ є однією з провідних причин смертності населення світу, і за прогнозами, у 2030 році посяде третє місце в загальній структурі смертності. Листопад традиційно є місяцем обізнаності щодо хронічного обструктивного захворювання легень (ХОЗЛ), адже саме в листопаді відзначається Всесвітній день боротьби з ХОЗЛ. По всьому світу організуються заходи для медичних працівників, пацієнтів, громадських та політичних діячів, покликані привернути увагу до захворювання, представити нові знання і терапевтичні стратегії щодо ХОЗЛ. Існує навіть особлива кольорова стрічка помаранчевого кольору (помаранчевий – це офіційний колір поінформованості про ХОЗЛ), яку можна носити на одязі в знак підтримки заходів Всесвітнього дня боротьби з ХОЗЛ.

Щорічно експерти групи GOLD обирають конкретну тему та координують підготовку та розповсюдження матеріалів та ресурсів до Всесвітнього дня ХОЗЛ.

Всесвітній день ХОЗЛ 2021 року проходить під гаслом «Healthy Lungs – Never More Important», тобто «Здорові легені ніколи не були настільки важливі» і підкреслює, що тягар ХОЗЛ нікуди не зник – навіть під час пандемії COVID-19 ХОЗЛ залишається однією з основних причин смерті в усьому світі – і в нас ніколи не буде більш важливого часу, щоб зосередитися на здоров’ї легень!

Можна сказати, що чергове засідання студентського наукового гуртка кафедри внутрішньої медицини 1 стало одним із заходів, що присвячене підвищенню обізнаності щодо ХОЗЛ. На онлайн засіданні були «присутні» студенти 3-6 курсів, які жваво брали участь в обговоренні дискусійних питань. Студенти 4 курсу Ольга Залеська, Дар’я Лаврущенко та Ганна Жулавська представили доповіді щодо сучасних уявлень про діагностику, лікування та профілактику ХОЗЛ, а староста гуртку, студент 6 курсу Сизенко Євген виступив із повідомленням про системні ускладнення ХОЗЛ, їх патогенез та особливості лікування.

Отже, наш захід був цікавим і продуктивним і дав усім присутнім змогу дізнатися більше про ХОЗЛ у світі сучасних уявлень про цю патологію.