Меню
  • slide08
  • slide02
  • slide04
  • slide05
  • slide06

На превеликий жаль епідемія COVID-19 знову набирає обертів. Враховуючи, що пульмонологи кафедри внутрішньої медицини 1 Дніпровського державного медичного університету беруть неабияку участь у боротьбі з цією небезпечною інфекцією, надзвичайно важливим є постійне оновлення своїх знань, невпинне опанування нових навичок з цієї проблематики на світовому рівні, отож у перший місяць осені такими заходами для співробітників кафедри стало онлайн-відвідування двох респіраторних конгресів.

Черговий конгрес Європейського респіраторного товариства відбувся з 5 по 8 вересня 2021 р. в онлайн-форматі. Цьогоріч він зібрав понад 40 тисяч слухачів, науковий контент охоплював 350 сесій, присвячених різним пульмонологічним тематикам, включаючи ведення хворих на бронхіальну астму, ХОЗЛ, інтерстиціальне захворювання легень, пневмонії тощо. Втім, найважливіша тематика конгресу була присвячена коронавірусній хворобі (COVID-19) та її наслідкам. Головною подією для ДДМУ у цьому році стало те, що після жорсткого відбору матеріалів конгресу нашим співробітникам була надана можливість зробити рекордні 25 доповідей в основному присвяченим легеневим ускладненням COVID-19, які були опубліковані у офіційному журналі товариства “European Respiratory Journal”, що входить до бази Web Of Science (автори: академік НАМН України, професор Тетяна Перцева; д.мед.н., професор Людмила Конопкіна, к.мед.н., доценти Тетяна Кірєєва, Олена Мироненко, Олександр Фесенко, Лариса Ботвінікова, Ксенія Бєлослудцева; асистенти, к.мед.н. Богдана Басіна, Наталія Кравченко, Юлія Губа, Наталія Саніна, Дар’я Коваль, Марія Крихтіна; аспіранти Ольга Щудро, Карина Фуголь).

Крім цього доцент кафедри Ксенія Бєлослудцева була обрана головою секції «COVID-19: біомаркери», а отже виступила не лише у якості доповідача, але й модератора конгресу.

Найцікавішими заходами конференції були так звані “Grand Rounds” («Круглі столи»), на яких представлялись клінічні випадки та нові протоколи з лікування хворих на гострий COVID-19. Гаряче обговорення відбулось з приводу теми «Синдром інтерстиціальної хвороби легень після COVID-19» – абсолютно нової нозології, з якою стикнулися пульмонологи усього світу. Також привернула увагу цьогорічна «новинка» – практичні семінари онлайн, завдяки яким наші колеги вкотре оновили свої навички з ультразвукового дослідження легень.

Загалом конгрес Європейського респіраторного товариства 2021 р. виявився надзвичайно цікавим і насиченим: ми не лише навчались у світових експертів, але й самі впливали на європейський світогляд через представлення власних результатів, участь у дебатах та очолювання секцій.

Цієї осені співробітники кафедри внутрішньої медицини 1 взяли участь у 5-ій Міжнародній конференції з вивчення COVID-19, що проходила 24 і 25 вересня 2021 р. у м. Анкара (Туреччина). Під час проведення конференції наші молоді вчені (аспіранти Ольга Щудро, Карина Фуголь) презентували результати власної наукової роботи з цієї проблематики.

Результати конференцій було не тільки впроваджено у навчальний процес студентів 4 курсу на кафедрі внутрішньої медицини 1, основним напрямом навчальної програми якої є вивчення різних пульмонологічних захворювань, але й використано під час постійного надання медичної допомоги хворим пульмонологічного профілю на базах КНП «МКЛ№6» ДОР, КНП «МКЛ №16» ДОР, КНП «МКЛ №9».