Меню
  • slide08
  • slide02
  • slide04
  • slide05
  • slide06

Після 1984 року в будівлі старого санітарно-гігієнічного корпусу розміщувались кафедра судово-медичної експертизи, підготовчі курси медінституту.

На початку 2000-х частину приміщень займали кафедра загальної і клінічної фармації, декілька навчальних класів було виділено кафедрі психіатрії та медичної психології та стоматологічним кафедрам, підготовчому відділенню і підготовчим курсам університету. Традиційно будівлю продовжували називати, санітарно-гігієнічним корпусом («старим сангігом»).

Частина корпусу, яка збереглася в післявоєнні часи, залишилася пам’яткою історії нашого міста.  Хоч внутрішні приміщення постраждали від часу та потребували великого обсягу ремонтних робіт, будівля приваблювала своїм розташуванням на червоній лінії центральної частини міста.

Перші кроки реконструкції внутрішніх приміщень будівлі розпочалися у 2011 році. На першому поверсі корпусу було відкрито навчально-практичний центр стоматології, який дав початок зміни профілю навчального корпусу.

За ініціативою ректора Г. В. Дзяка було прийнято рішення про облаштування кафедри хірургічної стоматології, імплантології та пародонтології на території правого крила першого поверху, а незабаром і включенням в процес реконструкції лівого крила. Вирішення організаційних питань реконструкції, матеріально-технічного забезпечення були покладені, на той час, на завідувача кафедри хірургічної стоматології, імплантології та пародонтології, декана стоматологічного факультету, професора О. О. Гудар’яна. До реалізації проєкту активно включився один із фундаторів стоматологічної школи нашого університету, професор Ігор Сергійович Мащенко.

Кропітка напружена робота учасників проєкту дозволила в короткі терміни часу повністю реконструювати приміщення і обладнати на першому поверсі стоматологічні фантомні класи. У 6 клінічних залах кафедри хірургічної стоматології, імплантології та пародонтології створено комп’ютерні класи, обладнана стерилізаційна. Для забезпечення якісного діагностичного процесу обладнано кабінет цифрової рентгенологічної діагностики, де встановлено панорамний рентгенівський апарат 3D-Planmeca ProMax, який надає можливість проводити практичні заняття на сучасному рівні і використовується у навчальному процесі зі студентами стоматологами, лікарями-інтернами та клінічними ординаторами, науковій роботі кафедр та лікувальному процесі. Створена сучасна операційна з можливістю відеоспостереження за ходом операції в студентських аудиторіях. В лівому крилі корпусу облаштовані фантомні класи і кімната для захисту дисертаційних робіт.

Зміна навчального профілю корпусу №3-а відбулося за ініціативою ректора Т. О. Перцевої. Було прийнято рішення повністю переобладнати приміщення 2-го поверху корпусу для кафедр ортопедичної і терапевтичної стоматології та розглядати корпус як навчальний центр сучасної стоматології.

Проведено капітальний ремонт і переобладнали приміщення 2-го поверху з застосуванням сучасних матеріалів і обладнання.

Навчальний симуляційно-клінічний центр розташований на Соборній площі – це принципово нова модель навчального простору для студентів стоматологів та лікарів-інтернів. Поєднуючи можливості стоматологічного відділення медичного центру університету та трьох стоматологічних кафедр (терапевтичної, ортопедичної та хірургічної стоматології, імплантології та пародонтології), стоматологічний центр у своєму складі має 9 фантомно-симуляційних класів, 4 клінічні зали ортопедичної стоматології, 3 клінічні зали терапевтичної стоматології, кабінет мікроскопічної ендодонтії, 2 операційних амбулаторних блоки, 2 кабінети лікаря стоматолога хірурга, 2 кабінети клінічної пародонтології, кабінет цифрової рентгенологічної діагностики, комп’ютерний навчальний CAD CAM клас, конференцзал на 40 місць та лекційний зал на 140 місць.

І ще, що важливо відзначити, одна з аудиторій корпусу іменна - названа на честь професора Олега Євгеновича Малевича, відомого хірурга-стоматолога, завідувача кафедри хірургічної стоматології (1973-2007 рр.) Він був продовжувачем наукової школи свого батька – професора Євгена Степановича Малевича, який заснував стоматологічний факультет у 1963 році, був його першим деканом і завідувачем кафедри хірургічної стоматології.

Таким чином, історія будівлі на Соборній площі, 2, яка з самого початку служила справі освіти, спочатку в якості чоловічої класичної гімназії, а нині – навчального корпусу 3-а медичного університету, продовжується.