Меню
  • slide08
  • slide02
  • slide04
  • slide05
  • slide06

День Конституції – одне з найголовніших свят нашої держави, яке відзначається 28 червня. Саме в цей день 25 років тому у сесійній залі Верховної Ради було урочисто прийнято Конституцію України. Важливо, що міжнародна спільнота високо оцінила наш головний закон, визнавши його одним з найдемократичніших у світі.

 

Україна має багатовікову історію конституційного процесу та неухильне тяжіння до демократичного вектору розвитку суспільства. Недарма, ще у далекому  1710 році було прийнято Конституцію Пилипа Орлика, гетьмана у вигнанні. У цьому документі йшлося про права та вольності козацтва – провідної суспільної верстви в Гетьманщині. За оцінками українських та західних істориків – це одна з перших конституцій Нового Часу.

З розпадом Російської імперії Україна отримала шанс на незалежність, яку спробувала реалізувати, в тому числі, і прийняттям власного основного закону. Центральна Рада УНР затвердила Конституцію 29 квітня 1918 року. Згодом, за періоду Української Держави гетьмана Павла  Скоропадського, було опубліковано «Закон про тимчасовий державний устрій України» – установчий документ, в якому закладалися основи української державності. Це були намітки майбутньої Конституції, яку, на жаль, так і не було прийнято через подальші драматичні події Української Революції та вторгнення більшовиків.

Шлях українців до державності та Конституції був важким та тернистим, тож День головного закону країни для нас особливе свято. Ніколи про важливість цього свята не забувають у Дніпровському державному медичному університеті, де навчаються не тільки майбутні медики, а й свідомі громадяни та патріоти.

Щороку у червні за ініціативою кафедри гуманітарних наук відбуваються змістовні та цікаві культурно-патріотичні заходи, присвячені Дню Конституції України. Змістовні лекції про історичний та правовий виміри Конституції, просвітницькі проекти, присвячені видатним людям, що долучилися до конституційного процесу, користуються популярністю у студентів.

А з нагоди 25-ї річниці Конституції було проведено флешмоб «Що я знаю про свої конституційні права», який попри пандемію коронавірусної хвороби викликав неабияку цікавість серед студентів університету. Майбутні медики уважно ознайомилися з текстом Конституції  України, та обрали найбільш важливі на їхню думку права громадян.

Після цього, на території навчальних корпусів №4 та №5 вони запитували інших українських та іноземних студентів, чи знають вони про свої конституційні права та які з них вважають найважливішими, ділилися своїми думками з даного приводу. Також учасники флешмобу зробили тематичні світлини, які виклали до соціальних мереж з хештегом #знай_та_шануй_конституційні_права. Ці фотографії мають привернути увагу громадськості не лише до Дня Конституцій, а й до важливості правової культури в цілому.

Користуючись нагодою, хочеться висловити найщиріші вітання з цим важливим для нашої держави святом! З Днем Конституції!